Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost ministru al Economiei anticipează o criză uriașă: România va fi afectată de haosul care va porni din SUA

svb Silicon Valley Bank

Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, susține că la orizont se arată colții unei crize, la fel ca în 2008-2009, după căderea a două bănci din SUA. Năsui anticipează și arată că această criză va afecta și România, de aceea îi sfătuiește pe cetățeni să evite îndatorările în această perioadă.

”Ai cui bani? Nu e încă clar, dar mai ales ai companiilor din industria de IT americană. Deci acolo va fi o problemă mare. Companii care în mod tradițional sunt pe pierderi la început de drum și care au nevoie de banii aceia pentru a se susține, dar au pierdut tot. Acum se întreabă cum își vor mai plăti salariile.

Multe dintre aceste firme vor închide și își vor vinde activele. Unele vor reuși, altele vor da faliment total. Așa începe criza. Lanțul de falimente. Fix ce s-a întâmplat și în criza din 2008-09.

Și apropo de așa zișii „experți” economici. Pe 6 martie, Forbes, o mare publicație americană, numea această bancă drept una dintre cele mai bune bănci americane pentru al 5-lea an consecutiv. Pe 10 martie banca s-a prăbușit.

Luna trecută, Jim Cramer, un economist umflat cu pompa de o televiziune americană, tot recomanda intens să cumpere lumea acțiuni la această bancă. Săracii oameni care l-au crezut au pierdut tot.

Ani întregi de bani ieftini au dus la o serie de investiții nesustenabile. Investiții care n-ar fi trebuit niciodată să aibă loc. Sau investiții care trebuia să nu continue, dar care au fost menținute artificial în viață. Care sunt acelea? Nimeni nu poate ști exact. Vom vedea la criză care investiții dau faliment și care nu.”, scrie Claudiu Năsui, în SpotMedia.

Criza va bubui și în România

Claudiu Năsui susține că România va fi lovită de această criză și anticipează faptul că oficialii români vor da vina pe SUA.

”De evitat impactul crizei nu se poate. Am fi putut în schimb să avem o economie solidă, pe forțe proprii, fără să depindem de bani din afară. Din păcate, statul român nu a fost niciodată condus de oameni care să aibă vreo viziune economică alta decât să rămânem o colonie dependentă de deciziile luate în alte părți.

Când va plesni criza rău, domnul Ciolacu va da din umeri și va zice că e vina americanilor. Din păcate, e vina lui și a clasei politice complet lipsite de dorința de a face vreo reformă. De aceea, România este o colonie complet dependentă de deciziile luate în alte țări.

Criza ne va lovi mult mai rău decât alte state, iar suferința care ar fi putut fi evitată este în întregime vina politicienilor care ne-au ținut cu cheltuieli mari și deficite imense finanțate prin datorie și tiparniță.”, mai scrie Năsui.

Ce pot face românii

”Pe cât se poate să nu vă îndatorați.

Adică să nu picați în plasa programelor de încurajare a îndatorării ale statului (toate FNGCIMM-urile, programele doamnei Firea de îndatorare a tinerilor etc...). Și, pe cât posibil, să vă țineți economiile în cash.

Investiți doar în ce sunteți foarte siguri că este o oportunitate care poate să reziste și pe timp de criză. Dar amintiți-vă că cine intră în criză cu bani este rege.”, mai spune fostul ministru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.