Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost ministru de finanțe, anchetat pentru ascunderea de venituri

bani

Fostul ministru grec de finanţe Ghikas Hardouvelis face obiectul unei anchete pentru ascundere de venituri, lansată chiar înainte de venirea la putere a SYRIZA de cel care a devenit ministru al luptei împotriva corupţiei, au declarat sâmbătă surse concordante, citate de AFP.

Depozitele bancare din 2011 ale lui Hardouvelis, ultimul ministru de finanţe din guvernul conservator al lui Antonis Samaras, nu sunt compatibile cu declaraţiile sale de venituri, asigură revista Real News în ediţia de duminică.

În plus, în 2012 el ar fi plasat de asemenea bani în străinătate fără să menţioneze în declaraţia de active la care era obligat prin îndatoririle sale oficiale.

Ancheta a fost lansată la 20 ianuarie de Panagiotis Nikoloudis, în calitate de responsabil al autorităţii independente de luptă împotriva spălării banilor. Cinci zile mai târziu, partidul stângii radicale SYRIZA al lui Alexis Tsipras a câştigat alegerile legislative. De atunci, Nikoloudis a devenit ministru al luptei contra corupţiei în noul guvern.

El a confirmat pentru AFP sâmbătă ancheta contra lui Hardouvelis, subliniind că acesta a trimis bani în străinătate "într-un mod foarte curios".

Hardouvelis a fost consilierul fostului prim-ministru Lucas Papadimos din noiembrie 2011 până în mai 2012 şi ministru de finanţe al lui Antonis Samaras din iunie 2014 până la 25 ianuarie în acest an.

Într-un comunicat publicat sâmbătă, el asigură că este la zi cu impozitele şi are conturi în străinătate "deoarece a lucrat acolo timp de mai mulţi ani". El a indicat că a stabilit o listă a acestor bunuri în declaraţia sa pentru 2014.

SYRIZA a reacţionat la această afacere ironizând faptul că Hardouvelis care, "în timp ce trimitea emailuri" creditorilor ţării "pentru a accepta noi măsuri care ar fi apăsat mai greu asupra poporului... nu îşi dezvăluia veniturile" şi îşi expedia banii în afara ţării.

Guvernul Tsipras estimează la 2,5 miliarde de euro marile dosare de evaziune fiscală în Grecia. La conducerea autorităţii independente de luptă împotriva spălării banilor, Nikoloudis a transmis din 2010 serviciilor brigăzii financiare elene SDOE 3.200 de dosare dintre care el declară că este "sigur că 98 sau 99% sunt rezultatul evaziunii fiscale", scrie agerpres.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.