Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost ministru de Finanțe detonează nucleara: Guvernul nu are banii de pensii pentru tot anul

Playtech.ro
pensie pensionar

Pensiile ar urma să crească de la 1 septembrie, dar fostul ministru de Finanțe, Gheorghe Ialomițianu, susține că la nivelul Guvernului nu au fost alocați bani pentru pensii până la finalul anului. Ialomițianu arată că, în conformitate cu execuția bugetară pentru ianuarie, banii de pensii vor ajunge doar 11 luni, după indexare și fără recalcularea acestora.

”PSD şi PNL au minţit, din nou, românii. Promisiunea de a creşte pensiile este doar demagogie ieftină, promisiune de campanie. Nu au bani. Nu au asigurate nici măcar sumele pentru plata acestora până la sfârşitul anului, fără a se mai pune problema de majorări.

Pensiile românilor sunt în pericol. Din execuția bugetară pentru luna ianuarie 2024 reiese că bugetul de asigurări sociale, aprobat de Parlament, asigură plata pensiilor pentru anul acesta doar pentru 11 luni, după indexare și fără recalcularea acestora. Veniturile și cheltuielile bugetului de asigurări sociale pentru luna ianuarie sunt de 9,5 miliarde de lei, respectiv 12,6 miliarde de lei, înregistrându-se un deficit de 3 miliarde de lei. Estimările cheltuielilor acestui buget pentru anul 2024 sunt de 135 miliarde de lei. Un simplu calcul ne arată că pentru a plăti pensiile pe întregul an este necesară suma de aproximativ 151 miliarde de lei, pentru a asigura și plata indexării acestora.

26 de miliarde de lei la rectificarea bugetară

Pentru asigurarea plății pensiilor recalculate este necesar să se aloce la rectificarea bugetară suma de 26 miliarde de lei, adică 16 miliarde de lei lipsă din bugetul de asigurări sociale după indexare, plus 10 miliarde de lei suma necesară pentru recalculare. Rezultă foarte clar că în 2024 coaliția PSD-PNL a recidivat prin subestimarea cheltuielilor și supra-estimarea veniturilor. PSD-PNL vor face ceea ce știu mai bine: vor introduce noi impozite și se vor împrumuta cu sute de miliarde de lei, cu efecte devastatoare asupra puterii de cumpărare a românilor și asupra situației economice a României", a explicat fostul ministru de Finanţe şi preşedinte al PMP Braşov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.