Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost ministru: Erdogan pregăteşte o cotitură în politica Turciei

twitter.com
turcia

Turcia încearcă o repoziţionare în raport cu Rusia, Iranul şi lumea islamică, în sens mai cuprinzător, iar această reaşezare afectează relaţiile cu Bruxellesul susține fostul ministru de Externe Andrei Marga.

Pentru fostul şef al diplomaţiei române, "este clar că pe de o parte, Turcia în ultimii cel puţin 15 ani a făcut eforturi şi a reuşit în direcţia unei modernizări economice, tehnico-ştiinţifice foarte accentuate, ea este totuşi a şaptea putere economică a lumii. Pe de altă parte, de la venirea lui Erdogan, de fapt de la antecesorul său, de la Erbakan, s-a întărit curentul pro-islamist în viaţa politică a Turciei şi este clar că Erdogan a dat mereu impulsuri dezvoltării acestui curent. Dacă mă întrebaţi de direcţie, toate indiciile arată că el întăreşte acest curent, ceea ce înseamnă pregătirea unei cotituri. Nu ştim dacă această cotitură se va produce, dar este clar că măsurile ultime luate şi mă refer în primul rând la operaţiunea amplă care depăşeşte clar reacţia la o tentativă de lovitură de stat, măsurile de curăţire sau de epurare chiar, cum se vorbeşte în limbajul oficial al Turciei, aceste măsuri sunt dincolo de reacţia la o tentativă de lovitură de stat eşuată şi sunt după părerea mea indiciile unei voinţe măcar de cotitură în politica Turciei".

Andrei Marga e de părere că "Turcia încearcă o repoziţionare în raport cu Rusia, în raport cu Iranul, în raport cu lumea islamică, în sens mai cuprinzător. Nu avem încă o reacţie, vedeţi bine, destul de detaliată, elaborată, din partea Chinei (...). E clar că această reaşezare, ne place sau nu ne place să o spunem, dar asta este realitatea, afectează relaţiile cu Bruxellesul".

Întrebat, la RFI, cum apreciază poziţia României privind situaţia din Turcia, Andrei Marga a răspuns: "Sigur, România nu poate să privească altfel decât ca orice ţară europeană, orice ţară care vrea democratizarea şi din acest punct de vedere, cu toată amiciţia faţă de turci, trebuie spuse lucrurilor pe nume în mod franc. Nu câştigă nimeni dacă se escamotează faptele. Eu cred că România trebuie să dezvolte o argumentaţie favorabilă unei continuări şi consolidări a cooperării tehnico-economice cu Turcia şi pe de altă parte să-şi spună părerea în legătură cu evoluţia instituţională. Nu văd deocamdată pericolul ca investiţiile turce în zonă să scadă (...), dar trebuie privit acum încotro merge Turcia".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.