Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost ministru PSD al Justiţiei, scenariu incendiar: 'Poate intervine un gest de onoare' şi Kovesi demisionează

Inquam Photos / Octav Ganea
kovesi

Președintele Comisiei juridice din Senat, Robert Cazanciuc, a declarat, miercuri, că decizia CCR în privința conflictului instituțional era ”previzibilă”, afirmând că ”poate intervine un gest de onoare” din partea Laurei Codruța Kovesi de a demisiona.

”Decizia Curții era previzibilă după decizia 45, când Curtea a spus foarte clar că președintele României nu are atribuții referitoare la procurori. Președintele trebuia să ia act de acest lucru și să aibă o altă atiotudine atunci cânf ministrul Justiției i-a trimis o cerere de revocare. Președintele nu are niciun fel de instrument legal pentru a verifica dacă un procuror sau altul este adecvat pentru o funcție de conducere”, a declarat președintele Comisiei juridice din Senat, Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției, potrivit Mediafax.

Vezi şi: Crampele musculare îți indică bolile de care suferi

El a mai spus că procedura de revocare a Laurei Codruța Kovesi nu este finalizată.

”Președintele României nu a emis un decret prin care să constate că nu e de acord cu propunerea ministrului Justiției. Nu a emis un act administrativ”, a mai spus Cazanciuc.

Întrebat ce se poate întâmpla dacă șeful statului refuză să semneze decretul de revocare a șefului DNA, Cazanciuc a spus: ”Înseamnă că România nu e stat de drept”.

”Nu cred că se pune problema ca președintele să nu respecte o decizie a CCR, pentru că atunci nu poți să pretinzi supușilor tăi constituționali să facă altfel. Președintele nu are de ales, dar poate nu se ajunge acolo, poate intervine un gest de onoare și președintele României nu este pus în această situație”, a punctat Cazanciuc.

Curtea Constituțională arată, în comunicatul oficial privind decizia de existență a conflictului instituțional între președinte și ministrul Justiției, că șeful statului urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruța Kovesi.

Vezi şi: Nu e doar un condiment: Şase afecţiuni majore pe care pot fi prevenite şi tratate de cuişoare

Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit, cu majoritate de voturi, existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi Preşedintele României, generat de refuzul șefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi.

"Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Președintelui României, prim-ministrului Guvernului României și Ministrului Justiției și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I", se arată în comunicatul CCR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.