Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost ministru PSD: Nu mai sunt bani! Guvernul a ajuns la fundul sacului!

Fost ministru pentru IMM-uri, senatorul Ștefan Radu Oprea, susține că economia României se prăbușește, iar la Guvern s-a ajuns la fundul sacului, nemaifiind bani pentru a sprijini economia.

Citește și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, episodul 52: Vă explică Dănuța ce s-a întâmplat la CEDO, în cazul Kovesi

”Presa dezbate acum despre misterul întâlnirii pe teme economice - după 55 de zile de stare de urgență - și despre faptul că pentru prima dată a fost chemat și Guvernatorul BNR.

Explicația este simplă. Nu mai sunt bani, nu mai există finanțare. Nu mai împrumută nimeni Guvernul, în afară de BNR – cât o mai putea să împrumute și ea în mod indirect, prin cumpărarea de titluri de stat pe piața secundară.

Consiliul Fiscal arată public că România va avea anul acesta un necesar de finanțare imens, de 144 miliarde lei (peste 27 miliarde euro). Comisia Europeană, într-un dialog cu Consiliul Fiscal, a afirmat că există un gol de finanțare a datoriei publice (deficitul bugetar plus nevoile pentru “rostogolirea” datoriei publice scadente în acest an) de 53 miliarde lei (5,1% din PIB), în ipoteza folosirii “buffer-ului” (rezervei valutare a MFP) în sumă de 5 miliarde euro, atrăgând atenția asupra imposibilității procurării fondurilor necesare până la concurența sumei de 53 miliarde lei.

Neîncrederea în capacitatea Guvernului de a reporni economia – acesta este efectul derapajului puternic din finanțele publice din ultimele 6 luni. Acesta este efectul celor 17 miliarde lei prăpădiți în lunile noiembrie și decembrie ale anului trecut. Acesta este efectul celor 54 miliarde lei împrumutați în ultimele 6 luni. Acesta este efectul scăderii cu 2 miliarde euro a rezervei valutare a BNR pentru a susține lipsa de politici guvernamentale. Acesta este efectul scăderii cu 1 miliard de euro a investițiilor străine directe în primele doua luni față de aceeasi perioada a anului trecut.

Guvernul a ajuns la fundul sacului. Nu mai încasează venituri la buget și nu face nicio reașezare a cheltuielilor conform noilor priorități. Banii sunt direcționați politic. Există deja o gaură recunoscută de peste 12 miliarde lei doar pe primul trimestru. Datele oficiale publicate de Ministerul Finanțelor arată la luna martie un deficit record în ultimii 30 de ani, deficitul bugetar in cele 5 luni de guvernare PNL - noiembrie 2019 la 31 martie 2020 fiind deja de 38 miliarde lei. Este egal cu deficitul pe 11 luni din 2019 si cu 40% mai mare decat deficitul pe tot anul 2018.

Datoria guvernamentală a explodat iar datoria externă a crescut cu 5 miliarde euro fata de primele 2 luni din 2019.

Ce s-a întâmplat cu banii?

În luna octombrie 2019, Guvernarea PSD a lăsat un deficit bugetar de 2,8% din PIB si o pondere a datoriei guvernamentale în PIB de 34,6%, a șasea cea mai mică din UE. Plus un buffer în Trezorerie, o rezervă pentru zile negre, de 25 miliarde lei.

Cum s-a ajuns atât de repede la fundul sacului?", scrie Ștefan Radu Oprea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.