Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost ofiter NSA: Franta e pe drumul esecului

nsa

'Urmaţi acelaşi drum care duce spre eşec, drum trasat de SUA după atentatele din 11 septembrie', este mesajul fostului ofiţer al Agenţiei de Securitate Naţională a SUA (NSA), William Binney, prezent la Strasbourg la Forumul Mondial al Democraţiei, notează AFP.

Extrem de critic la adresa Administraţiei George W.Bush, Binney a demisionat din NSA în octombrie 2001, la puţin timp după atentatele teroriste din 11 septembrie, devenind un 'avertizor de integritate' (whistleblower) mult înaintea compatriotului său Edward Snowden.

Binney a fost prezent miercuri în capitala Alsaciei pentru a susţine un discurs pe tema 'Supravegherea, care este dozajul bun?', în cadrul Forumului Mondial al Democraţiei, organizat de Consiliul Europei în jurul dilemei 'Libertate versus control', una de o actualitate arzătoare după atentatele de la Paris.

Întrebat de AFP cu privire la eventualitatea ca libertăţile publice să se numere printre 'victimele' colaterale ale acestor atentate, Binney a răspuns: 'Este foarte probabil, tocmai acest lucru s-a produs în SUA după 2001'. În SUA, 'am fi putut opta pentru o abordare raţională a metodelor de securitate (...), însă în loc de aceasta am optat pentru o strângere masivă de informaţii. Ceea ce vreau să subliniez este că aceasta este o reţetă garantată pentru eşec', a spus fostul ofiţer al NSA.

'Dacă obiectivul vostru este acela de a găsi oameni care au comis o crimă după ce au masacrat alţi oameni, să dispuneţi de numeroase date cu privire la toţi locuitorii de pe planetă vă va ajuta să-i găsiţi, însă dacă obiectivul vostru este de a împiedica masacrul de oameni înainte ca acesta să aibă loc, atunci acesta nu este un bun mod de a proceda', şi-a exprimat convingerea Binney.

În opinia sa, 'metoda adecvată constă în a analiza datele într-un mod raţional şi de a concentra analizele asupra unor zone particulare şi a unor persoane particulare care fac obiectul unor suspiciuni, terorişti cunoscuţi, dealeri'.

În acest sens, lui William Binney îi place să facă referire la evenimentele din Garland, Texas, unde un atac armat a vizat, în mai 2015, un concurs de caricaturi cu profetul Mahomed. 'Hackerii Anonymous le-au spus cu două zile înainte poliţiştilor din Garland că se va întâmpla aşa ceva, dar serviciile noastre de securitate, pe care noi le plătim cu circa 100 de miliarde de dolari pe an pentru a le permite să strângă date peste tot în lume, nu au făcut absolut nimic', afirmă Binney.

După cum subliniază fostul ofiţer NSA, 'diferenţa este că hackerii Anonymous s-au concentrat asupra unui mic perimetru de informaţii din reţelele sociale unde au găsit datele'. 'Dacă vă veţi rezuma la a livra nenumărate date analiştilor ei vor eşua, pentru că vor fi copleşiţi', subliniază el.

Cu toate acestea, William Binney nu vrea să se hazardeze cu privire la posibilitatea adoptării unui 'Patriot Act a la francaise', însă preconizează o 'discuţie deschisă' pe tema strângerii de informaţii la scară mondială, între guverne, dar şi între actorii sistemelor judiciare. 'Vom putea garanta respectarea vieţii private pentru aproape toţi locuitorii planetei', se entuziasmează Binney.

În Franţa, o lege controversată cu privire la strângerea de informaţii - lege apărată de guvern în numele luptei antiteroriste, dar ţintă a numeroase critici în ceea ce priveşte riscul 'supravegherii în masă' pe care ea o implică - a fost adoptată în iunie.

Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.