Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost premier din Karabah, controversat miliardar şi filantrop, a fost arestat de forţele azere în timp ce încerca să fugă în Armenia

romania.europalibera.org
armenia azerbaidjan

Fost premier din Karabah, controversat miliardar şi filantrop, a fost arestat de forţele azere în timp ce încerca să fugă în Armenia

Armeanul Ruben Vardanian, fost prim-ministru în Nagorno-Karabah, o regiune separatistă aparţinând Azerbaidjanului, dar locuită de o majoritate de etnici armeni, a fost reţinut miercuri de forţele azere în timp ce încerca să treacă în Armenia, alături de alţi refugiaţi, relatează EFE, AFP şi Reuters.

"Deţinutul a fost transferat la Baku. El a fost predat organelor competente", se afirmă într-un comunicat al Serviciului pentru frontiera de stat din Azerbaidjan, fără a preciza ce anume i se reproşează. Comunicatul este însoţit de o fotografie care îl arată pe Vardanian (născut în 1968) încadrat de două gărzi de securitate.

Arestarea acestui cunoscut om de afaceri în spaţiul ex-sovietic, controversat bancher miliardar şi filantrop, a avut loc într-un punct de control la frontieră

Arestarea acestui cunoscut om de afaceri în spaţiul ex-sovietic, controversat bancher miliardar şi filantrop, a avut loc într-un punct de control la frontieră înfiinţat de azeri în coridorul Lacin, ruta folosită începând de duminică de zeci de mii de etnici armeni din Karabah pentru a părăsi teritoriul, ale cărui autorităţi separatiste au capitulat săptămâna trecută după o înfrângere militară în faţa Azerbaidjanului.

Baku, care a avut deja două întâlniri cu autorităţile autoproclamatei "Republici Arţah" (aşa cum numesc armenii Nagorno-Karabah) pentru a discuta despre integrarea teritoriului în sistemul său administrativ, consideră că Vardanian ar fi încercat să părăsească ilegal teritoriul azer, notează EFE. Conform media armene, înainte, Azerbaidjanul dorea ca Vardanian să părăsească cât mai repede Karabahul.

Nu este clar din ce motive a fost reţinut Vardanian, dar Azerbaidjanul a semnalat că va încerca să urmărească în justiţie unele personalităţi din conducerea Karabahului, notează Reuters.

"Am acuzat elemente ale regimului criminal şi îi vom aduce în faţa justiţiei", a declarat preşedintele azer, Ilham Aliev, săptămâna trecută, fără să numească pe cineva sau să precizeze vreo infracţiune.

"În această dimineaţă, soţul meu, Ruben Vardanian, (...) a fost arestat şi luat prizonier de către autorităţile azere la graniţă când încerca să părăsească Arţah împreună cu alte mii de armeni care fugeau de ocupaţia azeră", a declarat soţia sa, Veronika Zonabend, pentru agenţia de presă armeană Mediamax.

Vardanian, un oligarh care a declarat în septembrie anul trecut că renunţă la cetăţenia rusă pentru a prelua funcţia de ministru de stat din Karabah - şef al guvernului - în noiembrie 2022, a fost demis în februarie.

"În timpul celor zece luni de blocadă (azeră), Ruben a stat alături de locuitorii din Karabah. Mă rog pentru eliberarea în siguranţă a soţului meu şi de aceea vă cer ajutorul", a spus ea.

Vardanian a fost constrâns să-şi dea demisia în februarie, după ce preşedintele azer Ilham Aliev a refuzat să negocieze cu republica autoproclamată până la schimbarea şefului guvernului din Karabah.

La Conferinţa de Securitate de la Munchen de la începutul anului 2023, liderul azer l-a atacat pe Vardanian, pe care l-a calificat ca fiind "exportat de Rusia".

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat anterior că nu are informaţii despre reţinerea lui Vardanian. "În orice caz, el este cetăţean rus, are cetăţenie rusă, aşa că într-un fel sau altul trebuie să primim informaţii dacă a existat o detenţie", a spus Peskov, admiţând totuşi că nu ştie sigur dacă Vardanian mai deţine cetăţenia rusă, potrivit RBC.ru.

Potrivit Forbes, averea lui Vardanian este estimată la 1 miliard de dolari, el clasându-se anul trecut pe locul 116 pe lista celor mai bogaţi oameni din Rusia

În 2019, Centrul pentru studierea corupţiei şi crimei organizate a raportat că banca de investiţii "Troika Dialog" a lui Vardanian a fost implicată în spălarea şi retragerea a aproximativ 9 miliarde de dolari din Rusia. În special, banii au fost transferaţi unui prieten al preşedintelui Vladimir Putin, Serghei Roldugin, membrilor familiei fostului guvernator al regiunii Samara Vladimir Artiakov şi unor prieteni ai lui Vardanian însuşi, relatează The Insider.

Premierul armean Nikol Paşinian, a denunţat o "epurare etnică" în Karabah, în timp ce Aliev tot promite că va respecta drepturile minorităţii armene.

Temându-se de represalii din partea Azerbaidjanului pe fondul istoriei sângeroase dintre cele două părţi, etnicii armeni îşi abandonează casele şi fug în masă în maşini şi camioane pe drumul şerpuit de munte care duce spre Armenia. Autorităţile din Karabah au declarat că 47.115 persoane au plecat până în prezent, dintr-o populaţie de etnici armeni estimată la 120.000 de persoane, potrivit Reuters.

Azerbaidjanul s-a angajat să permită rebelilor care îşi predau armele să plece. Dar "cei care au comis crime de război în timpul războaielor din Karabah trebuie să ne fie predaţi", a declarat marţi o sursă guvernamentală pentru AFP.

Guvernele occidentale se tem de un dezastru umanitar şi fac presiuni pentru ca Azerbaidjanul să permită accesul observatorilor internaţionali în Karabah pentru a monitoriza modul în care tratează populaţia locală.

"Ceea ce este necesar acum este transparenţa, precum şi ochii şi urechile comunităţii internaţionale la faţa locului", a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock într-o postare X, fostul Twitter.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.