Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost preşedinte bolivian, judecat pentru încălcarea drepturilor omului

shutterstock.com
condamnare justitie ciocanel

Fostul preşedinte bolivian Gonzalo Sanchez de Lozada va fi judecat luna viitoare în Florida pentru rolul său în reprimarea de revolte populare, reprimare ce a dus la peste 50 de morţi în Bolivia în 2003, potrivit unor documente ale justiţiei date publicităţii miercuri, informează joi AFP, conform agerpres.ro

Este pentru prima dată când un fost şef de stat străin este judecat în SUA pentru încălcări ale drepturilor omului, potrivit Centrului pentru Drepturi Constituţionale (Centre for Constitutional Rights), care face parte dintr-o echipă de avocaţi de reprezintă familiile a opt victime. 

Potrivit documentelor din justiţie, Gonzalo Sanchez de Lozada şi ministrul său al apărării planificaseră timp de luni de zile să reprime opoziţia prin forţă. 

Cei doi vor fi judecaţi începând cu 5 martie la Fort Lauderdale, în virtutea unei legi ce permite urmăriri civile în tribunale americane pentru executări extrajudiciare. 

În octombrie 2003, mii de locuitori ai oraşului El Alto, ce se învecinează cu La Paz, au manifestat în mod violent împotriva exportării gazului bolivian spre SUA dinspre porturile chiliene. Această revoltă spontană, reprimată în sânge, a pus capăt guvernului preşedintelui Gonzalo Sanchez de Lozada, deschizând calea pentru socialistul de origine indiană Evo Morales. 

Gonzales Sanchez de Lozada a fugit din ţara sa la 17 octombrie 2003 pentru a se refugia în SUA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.