Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost președinte ucrainean avertizează în criza cerealelor: Europa trebuie să aleagă ce e mai important - banii sau securitatea

Petro Porosenko

În criza cerealelor Europa trebuie să aleagă ce e este mai important: fie că e vorba de bani, fie că e vorba de securitate, transmite fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko. El a declarat că problema limitării exporturilor ucrainene poate fi rezolvată prin compensații bănești pentru fermierii polonezi, relatează RBC.

Exportul de produse agricole în Europa este la fel de important pentru Ucraina ca și aerul, deci este necesar să se rezolve imediat această problemă cu partenerii, mai spune fostul președinte.

"Dacă în primul trimestru exporturile de produse agricole ale Ucrainei s-au ridicat la 7 miliarde, atunci exporturile către țările UE s-au ridicat la 5 miliarde. Dintre acestea, marea majoritate merg în țările noastre partenere din est. Și imediat ce Polonia a anunțat că oprește exporturile și tranzitul, a avut imediat un efect de domino și majoritatea celorlalte țări s-au oprit", a declarat Poroșenko.

Rezolvarea e la CE

În opinia sa, trebuie să fie rezolvat acest lucru la nivelul Comisiei Europene. Aceasta este o chestiune de miliarde în veniturile din export. Aceasta este o problemă legată de balanța de plăți, explică fostul lider de la Kiev.

"Cred că șansele nu s-au pierdut. Și așteptăm cu nerăbdare acest lucru. Este o întrebare "fie-sau". Există un proverb: dacă problema poate fi rezolvată pentru bani, atunci nu este o problemă, ci o cheltuială. Această problemă poate fi rezolvată cu bani, prin compensarea fermierilor polonezi. Iar dacă fermierii sunt despăgubiți, înseamnă că tranzitul este nestingherit. Iar acest lucru înseamnă că Ucraina nu va pierde miliarde de dolari din exporturi", a adăugat Poroșenko.

Ministrul Agriculturii, anunțul momentului în criza cerealelor: 'CE ar putea interzice importurile de produse agricole din Ucraina în România' - VIDEO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.