Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost șef al diplomației americane, declarație care pune China pe jar: 'Taiwanul nu are nevoie să revendice independența, deoarece este deja un stat independent'

cnn.com
pompeo

Fostul secretar de stat american Mike Pompeo (care a condus și CIA), care a luat cuvântul la Forumul Global de Afaceri din orașul taiwanez Kaohsiung, a declarat că, în opinia sa, Taiwanul nu are nevoie să-și declare independența, deoarece o are deja.

Pompeo a declarat că unele persoane din SUA consideră Taiwanul ca făcând parte din Rrpublica Populară Chineză și și-au exprimat nemulțumirea atunci când americanii au venit pe insulă pentru a întări legăturile cu aceasta.

„Eu am un punct de vedere fundamental diferit, pe care l-am declarat de multe ori înainte. Este o realitate, o realitate pe care liderii voștri din trecut și din prezent au făcut-o clar. Și anume că Taiwanul nu are nevoie să revendice independența, deoarece este deja un stat independent”, a declarat Pompeo, citat de South China Morning Post.

El a adăugat că este foarte mândru că, în calitate de secretar de stat, a reușit să aducă publicul și guvernul SUA mai aproape de recunoașterea „realității simple, politice, diplomatice și suverane” a Taiwanului. Actuala vizită a fost cea de-a doua deplasare a lui Pompeo în Taiwan în acest an. Ultima dată a vizitat Taiwanul la începutul lunii martie și a petrecut patru zile pe insulă, întâlnindu-se cu conducerea de vârf.

Situația din jurul Taiwanului a escaladat după o vizită pe insulă a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, la începutul lunii august. China, care consideră insula ca fiind una dintre provinciile sale, a condamnat vizita lui Pelosi, considerând acest demers drept un sprijin al SUA pentru separatismul taiwanez, și a desfășurat un exercițiu militar masiv.

Relațiile oficiale dintre guvernul central al RPC și provincia sa insulară au fost întrerupte în 1949, după ce forțele Kuomintang conduse de Chiang Kai-shek au fost înfrânte și s-au mutat în Taiwan în războiul civil cu Partidul Comunist Chinez. Contactele de afaceri și informale între insulă și China continentală au fost reluate la sfârșitul anilor 1980. De la începutul anilor 1990, cele două părți au fost în contact prin intermediul unor organizații neguvernamentale - Asociația pentru relații între cele două maluri ale strâmtorii, cu sediul la Beijing, și Fundația pentru schimburi între cele două maluri ale strâmtorii, cu sediul la Taipei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.