Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost șef ANAF, despre 'explozia creșterii economice' anunțate de Cîțu: 'Propaganda lucrează cu turația la maxim pentru cei săraci cu duhul'

gelu diaconu sef anaf

Gelu Diaconu, fost președinte ANAF în perioada 2013-2016, în prezent membru Pro România, desființează ideea revenirii „în V” a economiei, și a „exploziei creșterii economice” anunțate de ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu. Diaconu afirmă că este vorba despre o creștere conjuncturală a consumului după perioada de izolare, care nu se reflectă în dinamica încasărilor bugetare și care va dispărea din cauza crizei.

Vezi și: Florin Cîțu debordează de optimism: Pregătim o EXPLOZIE a creșterii economice

„Idei puține și fixe. Obsesia "V-ului"

În timp ce toți experții anticipează o cădere economică severă anul acesta, generată de pandemie și de măsurile haotice luate de guvernanți, urmată de o incertă creștere economică anul viitor, ministrul Cîțu continuă lauda de sine.

Cifra de afaceri cu amănuntul ar fi crescut față de aceeași perioadă a anului trecut datorită măsurilor înțelepte promovate de guvernul său! Și, adaugă el en fanfare, guvernul "pregateste economia pentru o EXPLOZIE a creșterii economice în 2021". Astfel, cu exaltarea cunoscută a identificat și primul "V" într-un grafic prea puțin relevant ca semnificație.

În fapt, am avut o cădere abruptă în trimestrul 2 a tuturor indicatorilor macro (cu excepția inflației și parțial a deficitului comercial) datorată și contextului internațional. In luna iunie însă, ca urmare a relaxării măsurilor, populația a cumpărat masiv, în principal produse nealimentare. Așadar vorbim despre o creștere CONJUNCTURALA a comerțului cu amănuntul, care se va diminua consistent în perioada următoare drept consecință a inhibării consumului generat de criza economică.

Că lucrurile stau așa și nu altfel ne arata și dinamica încasărilor bugetare pe luna iulie care nu reflectă presupusul reviriment al comerțului cu amănuntul din luna iunie, nici măcar la nivelul impozitelor indirecte principale, TVA și accize. Din contră, încasările - mai ales cele provenite de la marii contribuabili - înregistrează în luna iulie un minim istoric.

Dar propaganda lucrează cu turația la maxim pentru cei săraci cu duhul. "V"-ul lui Cîțu cred că provine de la cuvântul "vedenii"!!!„, scrie Gelu Doacnu pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.