Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost șef Mossad, anchetat de Poliție. Acuzații grave: ar fi primit bani de la un miliardar și ar fi 'șoptit' secrete de stat

Mossad

Fostul șef al Mossad, Yossi Cohen, este anchetat de Poliție, după ce miliardarul australian James Packer a dat 20.000 de dolari la nunta fetei sale. Alte acuzații includ comunicarea secretelor de stat însoțitorului de bord, informează Timesofisrael.com.

Poliția a început să cerceteze mai multe acuzații împotriva lui Yossi Cohen, fostul șef al agenției de spionaj Mossad, inclusiv că a acceptat un cadou ilicit în valoare de 20.000 de dolari. În funcție de rezultatul anchetei, va fi luată o decizie cu privire la deschiderea unei anchete penale complete, au informat știrile Channel 13 și cotidianul Haaretz. Nu se așteaptă ca Cohen să fie chemat la audieri în acest stadiu.

Acțiunea a avut loc după ce săptămâna trecută procurorul general Avichai Mandelblit l-a instruit pe procurorul de stat Amit Aisman să efectueze o investigație amănunțită a acuzațiilor împotriva lui Cohen, potrivit presei. Unele dintre acuzații nu pot fi detaliate din cauza legilor privind confidențialitatea, a raportat atunci radiodifuzorul public Kan.

Cohen admite că a primit cadoul în numerar de la miliardarul australian James Packer pentru nunta fetei sale, după cum a publicat prima dată Haaretz în mai.

Într-un interviu TV din iunie, la scurt timp după ce s-a retras din funcția de șef al agenției de spionaj, Cohen a vorbit pentru prima dată despre incident. El a susținut că a acceptat banii după ce a consultat consilierul juridic al Mossad și a spus că se angajează să returneze cadoul.

Luna trecută, Canalul 13 a raportat că Cohen a fost suspectat că a împărtășit informații clasificate cu o însoțitoare de bord cu care a fost în contact personal strâns în ultimii doi ani. Raportul de la acea vreme spunea că incidentul era examinat de biroul procurorului general.

Există, de asemenea, acuzații potrivit cărora Cohen s-ar fi implicat într-o dispută între oamenii de afaceri Ram Ungar și Michael Levi privind drepturile de distribuție israeliene pentru vehicule de către producătorul sud-coreean de vehicule Kia. Ungar a acordat 1,1 milioane NIS (341.654 dolari) în donații către o sinagogă vizavi de locuința Cohen, susține site-ul de știri de afaceri The Marker.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca incidentul cu însoțitoarea de zbor și donația sinagogii să conducă la o anchetă completă a poliției, informează Canalul 13.

Cohen, în vârstă de 59 de ani, a fost recrutat la Mossad la vârsta de 22 de ani în timp ce studia la Londra. El cunoscut sub numele de „modelul” din cadrul agenției și era o persoană neobișnuit de publică pentru un șef de spion israelian, chiar în timp ce supraveghea operațiunile secrete împotriva programului nuclear al Iranului. A ajutat la îndrumarea legăturilor clandestine ale Israelului cu națiunile arabe.

Cohen, care a fost numit de fostul prim-ministru Benjamin Netanyahu, a declarat că nu exclude posibilitatea de a deveni prim-ministru într-o zi, deși încă nu are în vedere o astfel de ambiție.

El a negat, de asemenea, orice relație politică ilegală între el și Netanyahu, când el era în funcția de șef al Mossad, iar acesta din urmă era prim-ministru.

A renunțat la funcția de șef al Mossad la 1 iunie, după mai mult de cinci ani de muncă. El a fost înlocuit de David Barnea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.