Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fosta președintă chiliană, Michelle Bachelet, va fi numită în funcția de Înalt Comisar pentru Drepturile Omului

Agerpres
ONU Viena

ONU a confirmat miercuri că ex-preşedinta chiliană Michelle Bachelet a fost aleasă să ocupe postul de Înalt Comisar pentru Drepturile Omului, o decizie care urmează să fie ratificată vineri de Adunarea Generală a organizaţiei, transmite EFEprluată de Agerpres.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a anunţat nominalizarea lui Bachelet prin intermediul unui comunicat, la câteva ore după ce informaţia a apărut public din surse diplomatice.

Guterres a explicat că, după consultarea grupurilor regionale, a transmis decizia sa Adunării Generale, din care fac parte cele 193 de state membre şi care trebuie să aprobe numirea.

De aceea, preşedintele Adunării Generale, Miroslav Lajcak, a convocat o sesiune plenară pentru vineri, ora 10,00 la New York (14,00 GMT), conform biroului acestuia.

EFE notează că, în mod tradiţional, procesul este o simplă formalitate, fiind un lucru obişnuit ca propunerea secretarului general să fie acceptată prin ovaţii, fără a fi necesar un vot.

Bachelet va fi numită pe o perioadă de patru ani, începând cu 1 septembrie. Ea îl va înlocui în funcţie pe iordanianul Zeid Ra'ad al-Hussein, care îşi încheie mandatul la sfârşitul acestei luni.

Michelle Bachelet, victimă a torturii în timpul dictaturii generalului Augusto Pinochet, a fost unul dintre cei mai neobişnuiţi preşedinţi ai conservatorului stat Chile după revenirea ţării la democraţie în 1990.

De profesie medic pediatru, Michelle Bachelet a avut un prim mandat de preşedinte între 2006 şi 2010.

Stilul său amabil, politicile sociale şi creşterea economică constantă într-una din cele mai dezvoltate ţări din regiune au făcut-o pe dna Bachelet un lider cu popularitate.

După ce între 2010-2013 a condus U.N. Women (agenţia Naţiunilor Unite pentru egalitatea de gen şi emanciparea femeilor), a revenit în Chile şi a câştigat un al doilea mandat prezidenţial (2014-2018).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.