Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fosta preşedintă sud-coreeană Park Geun-Hye, audiată timp de nouă ore de un tribunal din Seul

BBC
Park Geun-Hye

Fosta preşedintă sud-coreeană Park Geun-Hye a compărut timp de nouă ore joi în faţa unui tribunal din Seul, care va lua o decizie privind eventuala sa arestare în cazul scandalului de corupţie în care este implicată, relatează AFP. Plasarea în arest preventiv a fostei preşedinte sud-coreene ar fi încă o etapă pentru a cădea în dizgraţie, după ce în 2012 ea a obţinut un scor record în alegerile prezidenţiale. În urma acestui scrutin, Park Geun-Hye a devenit prima femeie care deţine funcţia supremă în Coreea de Sud.

În vârstă de 65 de ani, Park Geun-Hye a devenit primul preşedinte ales democratic al Coreii de Sud care este înlăturat din funcţie, după ce Curtea Constituţională a confirmat la începutul lunii destituirea sa, printr-o decizie luată de parlament pe 9 decembrie. Ea este acuzată că a complotat cu o prietenă, Choi Soon-sil, pentru a pune presiune pe mari companii pentru a oferi donaţii în contul a două fundaţii care sprijineau iniţiativele sale. Park şi Choi au negat că ar fi comis vreo neregulă.

Reprezentanţii Parchetului, care au prezentat un act de acuzare de 120.000 de pagini tribunalului din districtul central din Seul, apreciază că ar fi 'contrar principiilor de echitate' ca fosta preşedintă să nu fie plasată în detenţie, în condiţiile în care Choi Soon-sil se află în spatele gratiilor. Foştii lideri sud-coreeni Chun Doo-Hwan şi Roh Tae-Woo au executat pedepse cu închisoare pentru acuzaţii de corupţie în anii '90. Preşedintele Roh Moo-Hyun, ales democratic, s-a sinucis în 2009 în cursul unei anchete pentru corupţie ce l-a vizat pe el şi familia sa.

Prima femeie şef de stat în Coreea de Sud a fost destituită la 9 decembrie de către Adunarea Naţională, în contextul în care milioane de persoane au ieşit în stradă pentru a cere plecarea sa. Scandalul a scos la lumină legăturile problematice dintre lumea politică şi cea a afacerilor în Coreea de Sud, a patra economie din Asia, conform Agerpres. Destituirea lui Park, fiica defunctului dictator militar Park Chung-Hee şi care a crescut în palatul prezidenţial din Seul, a fost confirmată la 10 martie de către cea mai înaltă instanţă judiciară a ţării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.