Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fosta soţie a ex-preşedintelui peruan Alberto Fujimori a murit la 71 de ani

Alberto Fujimori

Fosta Primă Doamnă a Peru, Susana Higuchi, fostă soţie devenită ulterior critică virulentă a lui Alberto Fujimori, preşedinte din 1990 până în 2000, a decedat miercuri după o lungă suferinţă, a anunţat familia sa pe reţelele sociale, informează joi AFP.

"După o lungă luptă împotriva cancerului, mama noastră, Susana Higuchi, a plecat către Domnul", a anunţa fiica sa, Keiko Fujimori, lidera opoziţiei şi de trei ori candidată înfrântă în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

Fiică a unor migranţi japonezi, Susana Higuchi, spitalizată într-o stare gravă de aproape o lună, avea 71 de ani.

Ingineră de profesie, ea a avut patru copii cu Alberto Fujimori şi i-a finanţat campania electorală în 1990, când el nu reuşea să adune fonduri. Ilustru necunoscut, Fujimori era dat în sondaje drept învins cu scor mare de ultra-favoritul de atunci al scrutinului, scriitorul Mario Vargas Llosa.

Însă în 1994, pe când era Primă Doamnă, Susana Higuchi a denunţat într-un scandal răsunător violenţe conjugale şi acte de tortură. După divorţul său, ea a devenit unul dintre cei mai feroce critici ai regimului lui Alberto Fujimori, acuzându-l de corupţie.

În 1995, Susana Higuchi a încercat chiar să-şi înfrunte fostul soţ la urne, însă nu a putut merge până la capăt în acest demers, Alberto Fujimori făcând să treacă o lege ce le interzicea membrilor familei sale apropiate să poată accede la putere.

Ulterior, ea a îmbrăţişat o scurtă carieră politică în calitate de deputată, din 2001 până în 2006, în cadrul unui partid de opoziţie, ceea ce a înstrăinat-o de o parte din familia sa.

Însă ea s-a împăcat cu copiii săi şi a susţinut-o pe fiica sa Keiko în timpul scrutinelor prezidenţiale din 2016 şi din 2021.

Fostul preşedinte peruan Alberto Fujimori, 83 de ani, este în prezent spitalizat sub supravegherea poliţiei pentru o problemă cardiacă. Din 2007, el ispăşeşte o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru corupţie şi crime împotriva umanităţii, comise în cei zece ani de preşedinţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.