Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Foşti jucători amatori de rugby se pregătesc să obţină despăgubiri în instanţă din cauza comoţiilor cerebrale

quinzemondial.com
rugby

Circa 50 de jucători amatori de rugby au sesizat atât World Rugby cât şi federaţiile engleză şi galeză în perspectiva unui eventual proces, motivând că aceste instanţe nu au făcut suficient pentru a proteja sportivii de comoţiile cerebrale, notează AFP, potrivit Agerpres.

Richard Boardman, de la cabinetul de avocatură Rylands Garth, care îi reprezintă pe jucătorii amatori, susţine că indiferent de nivelul de practicare al jocului, de la şcoală la seniori, de la amatori la profesionişti, la feminin sau masculin, s-au constatat din nefericire aceleaşi deficienţe neurologice alarmante: ''Este o chestiune de viaţă sau de moarte pentru mulţi. Marea majoritatea a foştilor şi actualilor jucători pe care îi reprezentăm iubesc sportul şi nu vor ca el să fie afectat în vreun fel''.

În grupul jucătorilor amatori figurează mai mulţi foşti internaţionali, astăzi retraşi din activitate, dar şi jucători de elită care au practicat rugby-ul înainte de a deveni profesionist în 1995, jucători care au evoluat la juniori, cât şi familia unui jucător care a decedat după ce a suferit de encefalopatie traumatică cronică (ETC).

Obiectivul jucătorilor este de a obţine despăgubiri pentru ei şi familiile lor şi să încerce să facă sportul mai sigur pentru generaţiile viitoare.

Cabinetul de avocatură Rylands Garth reprezintă deja peste 275 de sportivi profesionişti care au suferit comoţii cerebrale, printre care Steve Thompson, campion mondial cu Anglia în 2003 şi Ryan Jones, fost căpitan al Ţării Galilor.

Potrivit unui studiu publicat în octombrie de Universitatea din Glasgow, foştii jucători internaţionali de rugby au şanse de două ori şi jumătate mai mari decât populaţia generală de a dezvolta boli neurodegenerative.

Preşedintele World Rugby, Bill Beaumont, a abordat problema bunăstării jucătorilor într-o scrisoare deschisă publicată miercuri, înainte de Cupa Mondială 2023 din Franţa (8 septembrie-28 octombrie):'' Anul acesta va fi marcat de cercetări independente, evaluate de colegi, în jurul studiilor noastre despre protecţia bucală inteligentă. Aceste date vor oferi o perspectivă asupra jocului ca niciodată înainte şi vor servi drept fundaţie pentru progrese ulterioare în legile, protocoalele şi liniile directoare privind sănătatea''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.