Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Foşti ofiţeri ai serviciilor de informaţii sârbe, condamnaţi după ce AU UCIS un jurnalist

serbia

Patru foşti ofiţeri ai serviciilor de informaţii ale Serbiei au fost condamnaţi joi la pedepse aspre cu închisoarea pentru asasinarea în 1999 a lui Slavko Curuvija, un jurnalist de prim plan şi critic al regimului lui Slobodan Milosevic, informează AFP, potrivit Agerpres.

Un tribunal special l-a condamnat pe Radomir Markovic, fostul şef al poliţiei secrete sârbe, şi pe Milan Radonjic, şeful serviciului belgrădean al acestei structuri, la 30 de ani de închisoare, potrivit agenţiei de presă Beta.

Alţi doi agenţi ai serviciilor de informaţii, dintre care unul era judecat în contumacie, au primit pedepse de 20 de ani de închisoare.

Potrivit site-ului sârb Cenzolovka, ei au fost găsiţi cu toţii vinovaţi de asasinarea victimei, "în scopul protejării regimului" Milosevic.

Slavko Curuvja, proprietar şi redactor-şef a două ziare independente de prim plan, era una dintre vocile critice cele mai influente ale Serbiei în anii 1990.

El a fost ucis cu 13 focuri de armă în faţa locuinţei sale din Belgrad, în timpul campaniei de bombardamente a NATO, lansată ca răspuns la reprimarea brutală de către regimul Milosevic a rebeliunii secesioniste a albanezilor în Kosovo. Cu câteva zile înainte, mass-media pro-guvernamentale l-au calificat pe jurnalistul de 49 de ani drept un "trădător", pentru că îndemnase NATO să bombardeze obiective în Serbia.

Jurnaliştii sunt de multă vreme luaţi în vizor în această ţară din Balcani. Reporteri critici faţă de autorităţi sunt victime ale intimidărilor şi agresiunilor.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic, care a fost ministru al informaţiilor pe vremea lui Slobodan Milosevic, critică în mod regulat jurnalişti în timpul intervenţiilor sale publice.

Treizeci şi doi de jurnalişti au fost atacaţi fizic în 2020 şi aproape 100 au semnalat ameninţări, potrivit asociaţiei jurnaliştilor independenţi din Serbia.

Cei patru condamnaţi au mai fost găsiţi vinovaţi în 2019, însă verdictul a fost anulat de justiţie, care a ordonat un nou proces. Noua hotărâre poate fi atacată cu recurs.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.