Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Foştii preşedinţi ai Braziliei, Lula şi Cardoso fac front comun în faţa lui Jair Bolsonaro

outerboundaries.weebly.com
brazilia

Foştii preşedinţi ai Braziliei Luiz Inacio Lula da Silva şi Fernando Henrique Cardoso, adversari politici timp de zeci de ani, şi-au manifestat vineri opoziţia faţă de Jair Bolsonaro, căruia Lula i-ar putea bara drumul anul viitor spre realegere, notează AFP.

Potrivit imaginilor difuzate cu prilejul întâlnirii lor de săptămâna trecută la Sao Paulo, ei au respectat gesturile de barieră, salutându-se cu pumnul pentru a evita să-şi strângă mâna şi purtând mască.

O modalitate de a se demarca de preşedintele de extremă dreapta care îşi înmulţeşte băile de mulţime cu faţa descoperită şi a minimalizat continuu amploarea crizei coronavirusului, scrie Agerpres.ro.

"A fost o lungă întâlnire în cursul căreia am vorbit despre democraţia noastră şi neglijenţa guvernului Bolsonaro în faţa pandemiei", a scris Lula pe Twitter.

Jair Bolsonaro a reacţionat prompt: "Anul viitor vom avea un tandem cu un hoţ care va candida la preşedinţie şi un tâlhar în calitate de colistirer", a subliniat el într-o ceremonie oficială.

Opoziţia dintre Fernando Henrique Cardoso, un sociolog centrist care a condus ţara între 1995 şi 2002, şi fostul muncitor de stânga Lula care i-a succedat din 2003 până în 2010, a marcat viaţa politică a Braziliei timp de două decenii.

Săptămâna trecută însă, Cardoso a dezvăluit că ar fi dispus să-l susţină pe Lula dacă acesta din urmă ar ajunge în turul doi împotriva lui Bolsonaro.

"Nu ştiu dacă (Lula) reprezintă viitorul Braziliei, dar Bolsonaro reprezintă un viitor de care nu sunt entuziasmat. Dacă nu există a treia cale, voi fi în spatele lui Lula", a declarat el pentru cotidianul economic Valor.

Vineri, el a precizat pe Twitter că partidul său, PSDB, va prezenta cu siguranţă un candidat, pe care îl va susţine. "Dar dacă nu avem un candidat în turul al doilea, nu îl voi susţine pe actualul preşedinte, ci pe adversarul său, chiar dacă este Lula", a spus el.

În 2018, Cardoso nu a votat în turul al doilea nici pentru Jair Bolsonaro, nici pentru candidatul de stânga Fernando Haddad, ales de Lula.

Lula, 75 de ani, a devenit din nou eligibil să candideze pentru al treilea mandat după ce Curtea Supremă a anulat în martie condamnările pentru corupţie din care a executat 18 luni de închisoare din aprilie 2018 până în noiembrie 2019.

Fostul sindicalist nu a confirmat încă oficial că va fi candidat anul viitor, dar a asigurat în repetate rânduri că este pregătit să-l înfrunte pe Jair Bolsonaro, o ipoteză credibilă având în vedere numeroasele contacte politice pe care le-a avut în ultimele săptămâni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.