Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul judecător al Moldovei la CEDO: Refuz să cred că timpurile lui Plahotniuc s-au întors

Telegraph.md
justitie Moldova

Trădarea de patrie care i se incriminează lui Igor Dodon este o acuzație extrem de gravă care nu trebuie abordată simplist.

O spune fostul judecător la CEDO Stanislav Pavlovschi, care și-a exprimat speranța că procurorii au probe pertinente care demonstrează vinovăția lui Igor Dodon, în caz contrar reținerea fostului președinte al Republicii Moldova va fi calificată drept o reglare de conturi cu tentă politică, transmite IPN.

În același timp, avocatul Gheorghe Malic califică reținerea lui Dodon drept o acțiune extrem de întârziată, în condițiile în care infracțiunile care i se incriminează ar fi fost comise acum câțiva ani.

Potrivit Procuraturii, fostul președinte Igor Dodon este acuzat de îmbogățire ilicită, corupere pasivă, finanțarea ilegală a partidului și trădare de patrie - infracțiuni pe care le-ar fi comis începând cu anul 2014 până în prezent.

Fostul judecător la CEDO și-a exprimat speranța că reținerea lui Igor Dodon nu este influențată politic și nu reprezintă o încercare a guvernării de a-și elimina oponenții.

„Vreau să cred că acest caz va fi o excepție din numărul mare de cazuri precedente care au avut tentă politică și prin care diferite forțe politice nu făceau altceva decât reglare de conturi. Sper să vedem probe concludente și veridice, cum cere Codul de procedură penală.

Trădarea de patrie este o acuzație foarte specifică și nu poate fi abordată simplist. Legea prevede că trădarea de patrie poate avea loc sub formă de spionaj, divulgarea secretelor de stat. Poate Procuratura dispune de probe privind acțiunea de spionaj din partea lui Igor Dodon, sper că există temeiuri.

Refuz să cred că timpurile lui Plahotniuc se întorc, de asta sper că Procuratura chiar are probe”, a spus fostul judecător Stanislav Pavlovschi în cadrul unei emisiuni de la N4.

Ieri, procurorii anticorupție, ofițerii CNA și SIS au percheziționat 10 imobile și trei automobile care aparțin fostului președinte Igor Dodon și persoanelor din anturajul acestuia.

Potrivit datelor Procuraturii, în urma perchezițiilor au fost depistate sume mari de bani în lei moldovenești și valută. Avocatul Gheorghe Malic califică acțiunile procurorilor drept tardive, menite să inoculeze opiniei publice ideea unei lupte cu corupția.

„Dacă ne referim la trădarea de patrie, ea n-a fost făcută ieri, îmbogățirea ilicită la fel nu este de ieri, „kuliocul” are câțiva ani, Bahamas și finanțarea partidului la fel este demult. Care era necesitatea acestei trâmbițări? Cui servește această încercare de a-și arăta mușchii? Reținerea are loc atunci când e flagrant sau imediat după flagrant. Cu cât mai mult timp trece, cu atât mai mult se pierde probatoriu”, a spus avocatul Gheorghe Malic.

Igor Dodon a publicat ieri un mesaj prin intermediul avocaților săi, prin care anunță că a devenit ținta unei justiții selective dirijate politic. Igor Dodon spune că acțiunile oamenilor legii au menirea de a-l discredita și de a distrage atenția opiniei publice de la majorarea galopantă a prețurilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.