Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul lider al Kîrgîzstanului, Almazbek Atambayev ,s-a predat, la o zi după un raid eșuat al forțelor speciale

Almazbek Atambayev, fost președinte al Kîrgîzstanului, a acceptat joi să se predea, la o zi după ce un militar a fost ucis în cursul unei tentative eșuate de prindere a fostului lider de la Bișkek, informează agenția de știri Reuters preluat de mediafax.

Serghei Slesarev, avocatul lui Atambaiev, a declarat joi că fostul președinte a fost luat în custodie și cazul său va fi anchetat de autorități.

Potrivit unei înregistrări postate de site-ul Kaktus.media, ministrul de Interne de la Bișkek, Kursan Asanov, poate fi auzit negociind condițiile predării lui Atambaiev.

Miercuri, forțele speciale au luat cu asalt reședința fostului președinte al Kîrgîzstanului, Almazbek Atambaiev, acuzat de corupție, însă susținătorii fostului lider au împiedicat trupele kirghize să-și îndeplinească sarcina, iar un militar a fost împușcat mortal în cursul confruntărilor violente.

Presa locală a relatat că în cursul zilei de joi în zona reședinței fostului președinte s-au auzit focuri de armă și explozii de grenade paralizante în momentul în care forțele de securitate au efectuat un nou raid.

Sooronbai Jeenbekov, actualul președinte al Kîrgîzstanului, care a ajuns la putere cu sprijinul lui Atambaiev, a declarat că predecesorul său era inițial citat ca martor într-o investigație, însă este acum anchetat pentru o "infracțiune gravă" după confruntările violente de miercuri.

Atambaiev a fost președinte al țării între 2011 și 2017, fiind urmat de Sooronbai Jeenbekov, unul din aliații săi, însă relațiile dintre cei doi politicieni s-au răcit.

În iunie, autoritățile de la Bișkek au anulat imunitatea de care beneficia Atambaiev, care este acuzat de corupție. Fostul președinte însă a refuzat să dea curs solicitărilor poliției de a se prezenta la audieri, susținând că este persecutat din motive politice.

Disputa dintre Jeenbekov și fostul său aliat și predecesor riscă să destabilizeze Kîrgîzstanul, care găzduiește o bază aeriană rusă și este un exportator major de aur.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.