Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul ministru Petre Daea: 'PSD depune un proiect care dă posibilitatea fermierilor să ia apă din orice sursă pentru irigaţii'

psd.ro
Petre Daea

Fostul ministru al Agriculturii, social-democratul Petre Daea, a declarat joi că parlamentarii PSD vor depune un proiect de lege prin care se dă posibilitatea fermierilor să ia apă din orice sursă posibilă pentru a iriga culturile, iar costul energiei folosite pentru pomparea acesteia urmează să fie subvenţionat de stat.

"Am lucrat la un proiect de act normativ care va pleca imediat în Parlament, va fi semnat de parlamentarii PSD, prin care modificăm legea 138, şi anume dăm posibilitatea fermierilor să ia apă din orice sursă posibilă, că se numeşte Jiu, că se numeşte Olt, Prut, Siret, că e Arieş, că e Criş, că e Ialomiţa sau Dunăre, se ia apă direct din sursă şi se aduce această apă la culturi, iar energia folosită pentru pomparea apei, indiferent că este electrică sau de alt fel, costul acestei energii să fie subvenţionat. De asemenea, tot prin modificarea legii 138, care a instituit programul naţional de irigaţii, în această modificare se prevede şi faptul că şi energia care se consumă de la staţia de pompare până la plantă trebuie să fie susţinută de la bugetul statului, în aşa fel încât fermierii să poată face faţă situaţiei critice în care ne aflăm", a spus Daea, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul central al PSD, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Rareș Bogdan profețește o răsturnare de situație, după criza generată de coronavirus: Unul dintre marii pierzători ai acestei crize este Nicușor Dan

El a adăugat că Ministerul Agriculturii ar trebui să urgenteze determinarea pierderilor la faţa locului.

"Cred că acum este nevoie ca Ministerul Agriculturii să organizeze atent şi rapid modul de lucru în teren. Am dat ca soluţie, dacă durează mai mult timp, să urmărească fiecare suprafaţă în parte, să poată să modifice ordinul comun, pe care l-a semnat ministrul Oros cu ministrul Vela şi să folosească drept probă fie un filmuleţ, fie o fotografie pentru a atesta faptul că a fost cultura acolo, pentru că niciun fermier din România nu îşi întoarce propria recoltă dacă ea este bună. Nefiind viabilă, trebuie să o întoarcă imediat, pentru că timpul nu aşteaptă", a explicat acesta.

Mai mulţi reprezentanţi ai PSD, printre care fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, au participat joi la o videoconferinţă cu fermierii şi reprezentanţii industriei alimentare din întreaga ţară, pentru a discuta măsurile necesare pentru sprijinirea acestora, urmând să propună urgent Parlamentului un plan în domeniu.

Citește și: Scandalos! Un cunoscut medic acuză abuzuri ale Poliției! ‘Umilință și lipsă de politețe la adresa seniorilor’

"Agricultura românească a fost lăsată de izbelişte de Guvernul PNL, în condiţiile în care întreaga Românie se confruntă cu o secetă severă. Am invitat fermierii şi reprezentanţii din industria alimentară, din întreaga ţară, într-o videoconferinţă cu Paul Stănescu, Petre Daea, Valeriu Steriu, Adrian Rădulescu şi Daniel Botănoiu, pentru a discuta despre măsurile urgente pe care le vom lua pentru a sprijini agricultura românească şi pentru a contracara efectele devastatoare ale secetei", a arătat PSD, într-un mesaj pe Facebook.

Potrivit social-democraţilor, situaţia este "dramatică", fiind zone în ţară în care cultura de toamnă "este compromisă 100%".

"Nu putem asista pasivi la modul în care este distrusă agricultura de incompetenţa PNL. Vom propune urgent Parlamentului un plan de măsuri pentru sprijinirea reală a fermierilor şi a industriei alimentare", a transmis PSD.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.