Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul ministru PSD al Muncii: 'Președintele ar trebui să își dea singur demisia, nu să aștepte să fie suspendat'

presidency.ro
Klaus Iohannis Arcul de Triumf

PSD a vorbit, din nou, despre suspendarea președintelui Klaus Iohannis pentru încălcările repetate ale Constituției. După deciziile CCR care au constatat, de mai multe ori, că președintele nu a respectat legea fundamentală, a venit raportul OSCE care a analizat modul în care Iohannis a făcut campanie pentru PNL, precizându-se că a comis ”o încălcare a standardelor internaţionale şi a angajamentelor luate de toate ţările OSCE pentru a păstra o separare clară între stat şi partidele politice”.

Marius Budăi, preşedintele executiv al PSD Botoşani, a spus, joi seara, că Iohannis nu ar trebui să aștepte să fie suspendat, ci ar trebui să demisioneze după raportul OSCE. Reamintim că și liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a declarat că Klaus Iohannis ar merita să fie suspendat pentru ce a făcut în ultimul an, precizând că o astfel de variantă nu poate fi exclusă definitiv.

Citește și: Kamara intervine sarcastic în scandalul acuzației de rasism asupra lui Colțescu: Sunt component al trupei Alb Negru. Oare am voie să mai spun așa?

”Președintele ar trebui să își dea singur demisia, nu să aștepte să fie suspendat. Numai dacă luăm în calcul raportul OSCE, președintele ar trebui să plece singur.”, a spus Marius Budăi la România TV.

Preferinţele politice exprimate frecvent de preşedintele României, Klaus Iohannis, în intervenţiile publice din perioada premergătoare alegerilor au dus la o estompare a liniei de demarcaţie dintre prerogativele sale oficiale şi campania electorală, ceea ce reprezintă o încălcare a standardelor internaţionale şi a angajamentelor luate de ţările membre ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pentru a păstra o separare clară între stat şi partidele politice, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă online, şefa Misiunii Speciale ODIHR pentru Evaluarea Alegerilor din România, Marianne Mikko.

Citește și: Cozmin Gușă dă vina pe Traian Băsescu, pentru eșecul PMP de la alegeri! ‘Băse cel vinovat’

"Preşedintele şi-a exprimat clar, în mod frecvent, preferinţele politice în intervenţiile publice făcute în perioada premergătoare alegerilor. Acest lucru a dus la o estompare tot mai mare a liniei de demarcaţie dintre prerogativele sale oficiale şi campania electorală, ceea ce reprezintă o încălcare a standardelor internaţionale şi a angajamentelor luate de toate ţările OSCE pentru a păstra o separare clară între stat şi partidele politice", a afirmat Marianne Mikko.

Potrivit prezentării făcute de şefa Misiunii Speciale ODIHR (Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului) pentru Evaluarea Alegerilor din România, faptul că numeroase posturi de ştiri au preluat conferinţele de presă ale Klaus Iohannis a adus un avantaj Partidului Naţional Liberal.

Citește și: Nicolae Ciucă, declarație în forță: ‘În următoare ședință de Guvern vom adopta o hotărâre de guvern în care prelungim starea de alertă’

"Monitorizarea mass-media este un element esenţial al oricărei misiuni de observare a alegerilor de către ODIHR. Am constatat că, deşi spaţiul mediatic din România este divers, el este în mare măsură polarizat politic. Majoritatea canalelor tv pe care le-am monitorizat au prezentat numeroase ştiri despre preşedinte, cu transmisiuni în direct ale conferinţelor sale de presă, ceea ce uneori a rezultat într-un avantaj clar pentru partidul său", a spus experta estoniană.

"De asemenea, am observat că de multe ori mass-media nu au reuşit să facă o distincţie clară între ştiri şi promovarea electorală, iar acest lucru face ca alegătorilor să le fie mai dificil să ia o decizie informată înainte de ziua alegerilor", a mai spus Marianne Mikko.

Citește și: Ludovic Orban: ‘Există majoritate parlamentară certă, și în Senat, și în Camera Deputaților, iar coaliția va deține ambele poziții’

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a declarat miercuri că preşedintele Klaus Iohannis ar merita să fie suspendat pentru ce a făcut în ultimul an, precizând că o astfel de variantă nu poate fi exclusă definitiv, însă, în acest moment, o criză politică nu e necesară.

"Preşedintele României ar merita să fie suspendat nu pentru ceea ce urmează să facă, ci pentru ceea ce a făcut în ultimul an de zile, însă România se află într-o criză sanitară profundă şi într-o criză financiară abia la începutul ei. O suspendare, adică o criză politică suprapusă peste acestea, o suspendare presupune pe lângă o criză politică şi un referendum în 30 de zile, adică o nouă campanie electorală, o nouă zi a votului, iarăşi sute de mii de oameni implicaţi în procesul electoral şi iarăşi o expunere a societăţii, a populaţiei la acest virus, lucru pe care nu l-am dori", a spus Simonis, într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD.

Citește și: Kamara intervine sarcastic în scandalul acuzației de rasism asupra lui Colțescu: Sunt component al trupei Alb Negru. Oare am voie să mai spun așa?

El a adăugat că alegerile parlamentare ar fi trebuit amânate, iar "adevăratele obiective ale clasei politice să fie cu totul altele".

"Poate că România ar fi arătat mai bine dacă preşedintele şi premierul ar fi înţeles că scopul clasei politice ar fi trebuit să fie altul în această perioadă. Nu vreau o nouă zi a alegerilor şi un nou referendum, nu excludem această posibilitate (de suspendare a preşedintelui - n.r.), pentru că nu ştim ce va urma să facă preşedintele, nu putem exclude definitiv o astfel de variantă, dar cred că în acest moment o criză politică nu e necesară, iar preşedintele este primul care trebuie să conştientizeze faptul că este şeful unui stat aflat într-o criză profundă, este primul care trebuie să fie raţional", a afirmat Alfred Simonis.

Citește și: Cozmin Gușă dă vina pe Traian Băsescu, pentru eșecul PMP de la alegeri! ‘Băse cel vinovat’

AUR a anunțat, prin vocea co-președintelui George Simion, că după depunerea jurmântului de învestitură va declanșa procedura de suspendare a lui Klaus Iohannis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.