Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul ministru ucrainean al Educației, Dmytro Tabachnyk, suspectat de trădare de stat

rbc.ru

Procuratura Generală a Ucrainei l-a suspectat de trădare pe fostul ministru al Educației Dmytro Tabachnyk. Acesta a fost ministru al educației în timpul președinției lui Viktor Ianukovici, înainte ca acesta să fugă din țară după protestele Euromaidan. Procuratura îl suspectează că i-a coordonat cu reprezentanții Rusiei pe guvernatorii Saldo și Balitskyi, informează rbc.ru.

Biroul Procurorului General al Ucrainei a anunțat suspiciunea de trădare de stat împotriva fostului ministru al Educației și Științei, Dmytro Tabachnyk, a anunțat biroul într-un comunicat pe site-ul său. Potrivit biroului procurorului, Tabachnyk i-a ajutat pe șefii regiunilor Herson și Zaporojie, controlate de Rusia.

În special, la 1 mai, fostul șef al Ministerului ucrainean al Educației a "contactat" guvernatorul interimar al regiunii Herson, Volodimir Soldo, și guvernatorul interimar al regiunii Zaporojia, Yevhen Balitskyy, cu viceministrul rus al sănătății "pentru a organiza procese în sectorul sănătății".

În plus, potrivit procuraturii generale, Tabachnyk a corespondat cu Soldo pentru a aranja întâlnirea acestuia cu "ministrul din Crimeea" pentru a rezolva problema creării unui "serviciu de urgență", semnarea unui acord de cooperare cu Departamentul de Afaceri Interne din regiunea Herson și crearea unui serviciu "112".

Ulterior, la sfârșitul lunii iulie, Tabachnyk a obținut informații de la Saldo și Balitsky cu privire la numărul de facilități de infrastructură, instituții de învățământ, unități medicale și secții de votare din regiunile Herson și Zaporojie. "Pe baza acestor informații, Tabachnyk a înaintat un memoriu vicepremierului rus cu privire la necesitatea unor gărzi armate pentru aceste facilități", se arată în textul suspiciunii.

Dmytro Tabachnyk a condus Ministerul Educației, Științei, Tineretului și Sportului din Ucraina în timpul președinției lui Viktor Ianukovici, din decembrie 2010 până în februarie 2014. Anterior, a fost de două ori viceprim-ministru în guvernul ucrainean - în 2002-2005 și 2006-2007 - și a fost ales în Rada Verhovna în 1998, 2002 și 2007.

După Euromaidan, SBU l-a pus pe fostul ministru pe o listă de persoane căutate și a fost suspectat în temeiul părții 5 a articolului 191 din Codul penal ucrainean (deturnare de fonduri și deturnare de bunuri prin abuz de funcție). În plus, Tabachnyk a fost inclus pe "lista neagră" a UE - bunurile sale din UE au fost înghețate și are interdicție de a intra pe teritoriul UE.

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.