Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul premier al Macedoniei, Nikola Gruevski, renunţă la preşedinţia partidului său, după 14 ani

dw.com
Balcani Kosovo Serbia Bosnia Albania Muntenegru Macedonia Croatia

Fostul om forte al Macedoniei, Nikola Gruevski, a demisionat de la conducerea partidului său VMRO-DPMNE (conservator naţionalist), a anunţat luni această formaţiune politică, transmit AFP, dpa şi Reuters. Gruevski, în vârstă de 47 de ani şi care a fost premier timp de zece ani, şi-a prezentat demisia "irevocabilă" din postul de preşedinte al partidului, a precizat secretarul general al VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, anunţă Agerpres.

Acuzat de abuz de putere şi corupţie, Gruevski, alături de alţi responsabili ai opoziţiei de dreapta, se află de altfel în vizorul justiţiei macedonene, care a lansat urmăriri împotriva lor în iunie. Nikola Gruevski a acceptat să părăsească puterea la începutul lui 2017, deschizând calea alegerilor legislative anticipate, pentru a scoate ţara dintr-o criză politică începută în 2015, după publicarea unor înregistrări clandestine care au scos la lumină fapte de corupţie implicând puterea. Alegerile anticipate din decembrie anul trecute au permis partidului de stânga SDSM al actualului premier Zoran Zaev să preia controlul, aliindu-se cu partidele etnicilor albanezi.

VMRO-DPMNE a obţinut ulterior rezultate catastrofale la alegerile locale din octombrie. Gruevski, care conducea partidul din 2003, a explicat că demisia sa reprezintă un "act moral" şi îşi asumă responsabilitatea pentru înfrângere". VMRO-DPMNE urmează să se reunească în congres extraordinar la 22-23 decembrie la Valandovo, în sud-estul ţării, cei 544 de delegaţi urmând să-şi aleagă un nou preşedinte de partid.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.