Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul premier al Slovaciei a fost pus sub acuzare pentru rasism: Ce riscă Robert Fico

SME.sk
Robert Fico

Fostul premier al Slovaciei, Robert Fico, liderul celui mai mare partid din țară, Smer, a fost pus sub acuzare pentru rasism după ce și-a exprimat sprijinul față de un fost parlamentar de extremă dreapta care și-a pierdut mandatul în Parlament după o declarație împotriva romilor, informează Reuters.

Curtea Supremă a Slovaciei a decis în septembrie că Milan Mazurek, membru al Partidului Slovacia Noastră (LSNS, de extremă dreapta), a încălcat legea atunci când a lansat o serie de atacuri la adresa minorității rome. Instanța a decis amendarea politicianului.

Citește și: Victorie pe plan european pentru Laura Codruța Kovesi .

„Țiganii antisociali nu au făcut nimic niciodată pentru națiunea aceasta și nici nu vor face”, declarase Mazurek anterior. De asemenea, politicianul i-a comparat pe copiii de etnie romă cu „animalele de la grădina zoologică”.

Ulterior, Robert Fico a publicat un mesaj video în care și-a exprimat susținerea pentru Mazurek. „Milan Mazurek a spus ceea ce o întreagă națiune gândește, iar dacă executăm pe cineva pentru că a spus adevărul, îl transformăm într-un erou național”, declarat Fico în septembrie în cadrul mesajului video publicat pe Facebook.

„Dacă decizia Curții Supreme ar fi una de referință, atunci anchetatorii vor putea intra în orice bar din Slovacia și să rețină pe toată lumea”, a adăugat Fico în mesaj.

Fico riscă o pedeapsă cuprinsă între unul și cinci ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat pentru susținerea unei persoane care a comis o infracțiune. El ar putea fi acuzat și pentru defăimarea unei etnii, dar și incitare la ură, a informat Poliția, prin intermediul unui comunicat.

LSNS este considerat ca fiind un posibil partener de coaliție pentru partidul lui Fico după alegerile generale care vor avea loc pe 29 februarie, dat fiind faptul că LSNS a susținut în ultima perioadă în Parlament mai multe proiecte de lege ale Smer.

Citește și: Olguța Vasilescu îl curentează pe Klaus Iohannis: Am o vagă bănuială

Cu toate acestea, premierul Peter Pellegrini a exclus o astfel de coaliție.

Potrivit Reuters, care citează date ale Ministerului Muncii de la Bratislava și ale Națiunilor Unite, în Slovacia trăiesc aproximativ 400.000 de romi, aceștia fiind, astfel, a doua cea mai mare minoritate din această țară, după cea maghiară. Mulți dintre romi trăiesc în comunități izolate, fără utilități de bază, fiind de cele mai multe ori discriminați, atât în școli cât și la locurile de muncă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.