Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul premier australian Scott Morrison rezistă presiunii de a demisiona şi apără portofolii ministeriale pe care le-a deţinut ca fiind necesare

Scott Morrison

Fostul premier australian, Scott Morrison, declară că nu va demisiona din Parlamentul federal după ce au fost dezvăluite cele cinci portofolii ministeriale în care s-a desemnat în secret, apărându-şi decizia de a ţine funcţiile ascunse ca fiind ”necesară”, deoarece nu şi-a exercitat niciodată puterile deţinute, relatează The Guardian, potrivit news.ro.

”Am crezut că este necesar să am autoritate, să deţin puteri de urgenţă, să îmi exercit puterea în situaţii extreme care ar fi neprevăzute, care să-mi permită să acţionez în interesul naţional”, a spus el despre decizia de a se numi în secret unele dintre cele mai puternice portofolii din guvern.

”Nu m-am gândit la acel moment, având în vedere tot ceea ce se întâmpla şi celelalte priorităţi cu care aveam de-a face, că era o chestiune care trebuia abordată în acel moment. Dacă trebuia să folosesc puterile, atunci le-aş fi dezvăluit ministrului”, a invocat Morrison.

Morrison a argumentat că întrebările referitoare la comportamentul său au fost rezultatul faptului că oamenii ”nu au fost în pielea sa”.

”După ce acţionezi, stai pe margine. Conduceam nava în mijlocul furtunii”, i-a spus el unui jurnalist.

”Am luat decizii, eu, ca prim-ministru, noi, ca guvern, la nivel federal şi de stat, pe care unii dintre noi nu le-am fi visat niciodată că va trebui să le luăm”, şi-a motivat Morrison acţiunile.

El a făcut aluzie la oamenii ”conduşi să emită judecăţi în afara contextului”, explicându-şi comportamentul prin situaţia ”extrem de incertă” din perioada pandemiei de coronavirus.

”Cred că a existat un mare risc ca, în mijlocul acelei crize, acele puteri să poată fi interpretate şi înţelese greşit, fapt care ar fi provocat nelinişte inutilă în mijlocul unei pandemii şi ar fi putut avea un impact asupra funcţionării de zi cu zi a guvernului”, a continuat Morrison.

”Sincer, cred că evenimentele din ultimele zile au evidenţiat cum s-ar fi putut întâmpla acest lucru”, a subliniat el.

La rândul său, Albanese a ridiculizat deciziile predecesorului său, numindu-le ”o farsă”.

Morrison a spus că nu şi-a exercitat niciodată competenţele în cadrul portofoliilor în care a depus jurământul şi că nu a instruit niciodată niciunul dintre departamente că acestea se află sub jurisdicţia sa.

”Nu le-am exercitat pentru că, din fericire, circumstanţele extreme în care am stabilit aceste puteri pentru a acţiona, din fericire, nu au apărut”, a spus el.

”Faptul că miniştrii nu erau la curent cu aceste lucruri este de fapt o dovadă a lipsei mele de interferenţă sau intervenţie... Nu am co-administrat niciuna dintre ele”, a evocat fostul premier.

Cu toate acestea, fostul prim-ministru nu a explicat exact de ce a decis să adauge portofoliile de trezorerie şi afaceri interne în mai 2021, la un an după ce a preluat finanţele şi sănătatea, spunând doar că pandemia de ”Covid era încă reală în 2021”.

Premierul australian Anthony Albanese l-a acuzat, miercuri, pe Morrison de ”suprimarea democraţiei” şi i-a sugerat lui Morrison să-şi ceară iertare poporului australian.

Fostul premier s-a autonumit în portofoliile de sănătate, finanţe, resurse, afaceri interne şi trezorerie între 2020 şi 2021. Albanese a spus că se pare că Morrison a deţinut acele funcţii până la pierderea alegerilor coaliţiei din mai şi aşteaptă sfaturi suplimentare din partea Departamentului Prim-Ministrului, guvernului şi a procurorului general cu privire la implicaţiile juridice ale acelor aranjamente ministeriale nedezvăluite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.