Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se adâncește criza politică la sud de Dunăre! Fostul premier bulgar Kiril Petkov respinge o propunere de guvern de coaliţie

spiegel.de
Kiril Petkov

Kiril Petkov, premier al Bulgariei din decembrie anul trecut până în august, a respins vineri o propunere de a participa la o coaliţie pentru formarea unui nou guvern la Sofia, în urma alegerilor de duminica trecută, transmite dpa, potrivit Agerpres.

Câştigătorul alegerilor, fostul prim-ministru Boiko Borisov, încearcă să obţină o majoritate în jurul partidului său de centru-dreapta, GERB, pe baza unei platforme favorabile Uniunii Europene şi NATO.

Petkov, fondator al formaţiunii de centru PP şi pro-occidental, a afirmat că din punctul său de vedere un guvern euro-atlantic trebuie să fie "lipsit de corupţie" - un atac la adresa lui Borisov, care a fost acuzat că este corupt.

La rândul său, Asen Vasilev, cofondator al PP, a susţinut că "nu vom discuta cu GERB şi nu vom participa la negocieri pentru a forma un guvern împreună cu ei".

PP s-a clasat pe locul al doilea în alegeri, cu 20% din voturi, în urma GERB, care a obţinut peste 25%. Rezultatul scrutinului parlamentar - al patrulea care a avut loc în Bulgaria în ultimul an şi jumătate - obligă la formarea unei coaliţii pentru asigurarea unei majorităţi. În legislativul de la Sofia urmează să fie reprezentate şapte partide.

Borisov a anunţat că nu doreşte să fie din nou prim-ministru şi a sugerat o alianţă anti-Putin ca reacţie la războiul din Ucraina şi la criza energetică. Adversarii săi îi reproşează însă corupţia din perioada când GERB s-a aflat la putere.

Guvernul condus de Petkov, de asemenea unul de coaliţie, a fost răsturnat în iunie, printr-o moţiune de cenzură.

În acest context, analiştii politici apreciază, potrivit dpa, că prelungirea crizei politice ar putea avea consecinţe negative pentru economia Bulgariei şi pentru sistemul politic al ţării. Până la formarea unui nou guvern, interimatul este asigurat de un cabinet de tranziţie numit de preşedintele Rumen Radev.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.