Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul premier chinez a murit în timpul unei vizite la Shanghai / Cauza decesului brusc

CNN
Li Keqiang

Fostul premier chinez Li Keqiang a murit vineri dimineața devreme în urma unui atac de cord, a anunțat China, un sfârșit brusc al vieții unui lider care a servit alături de Xi Jinping timp de un deceniu și care a dat un ton mai blând, fără a părea niciodată să conteste în mod direct politicile dure ale lui Xi Jinping, informează nytimes.com.

Li Keqiang, în vârstă de 68 de ani, se afla în vizită la Shanghai când a suferit brusc atacul de cord, a anunțat un reportaj al televiziunii de stat chineze. "Toate eforturile de a-l resuscita au eșuat", a precizat raportul.

Li a fost considerat cândva un potențial lider de top al Partidului Comunist Chinez aflat la putere. Dar, în cele din urmă, el a fost depășit de Xi Jinping și a devenit premierul Chinei - liderul cabinetului - în 2013. În următorii 10 ani, el a condus ministerele guvernului chinez, dar a părut să dețină mai puțină putere decât foștii premieri, Xi Jinping dominând în schimb politica.

Li Keqiang, care avea un doctorat în economie, a exemplificat o generație de lideri chinezi cu un nivel de educație ridicat care au crescut rapid în anii 1980 și 1990, pe măsură ce generația lui Mao Zedong a dispărut din politică.

El și mulți dintre contemporanii săi și-au pierdut o mare parte din influență în ultimul deceniu, pe măsură ce Jinping și-a consolidat puterea și a promovat un cerc interior de loialiști ai Partidului Comunist pe care îi cunoaște de zeci de ani.

Reacții

Utilizatorii chinezi de internet și-au exprimat șocul la aflarea veștii morții lui Li pe Weibo, platforma chineză de socializare de tip Twitter.

"El va trăi mereu în inima noastră", a scris un comentator. "Este prea șocant", a scris Hu Xijin, fostul redactor-șef al Global Times, un ziar al Partidului Comunist. "Condoleanțe profunde".

Shi Feike, avocat și fost jurnalist de investigație, a declarat că unii oameni, ca și el, își vor aminti de Li Keqiang pentru înclinațiile sale liberale și pentru că a susținut reformele pieței.

"Este posibil să nu fi fost un politician puternic și energic, nici un orator public competent", a scris Shi într-o postare pe platforma de socializare WeChat. "Dar, după impresia mea, aproape toate exprimările sale publice erau strâns legate de cuvinte-cheie precum democrație, stat de drept, economie de piață și raționalizarea guvernului."

"Fie ca acest om în vârstă care a fost aliniat cu direcția timpului său să se odihnească în pace!", a scris acesta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.