Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul președinte al Ucrainei: Vladimir Putin amenința în 2014 că în două zile poate avea trupe în București

presidency.ro
Klaus Iohannis Petro Porosenko

Vladimir Putin a amenințat în 2014 că ar putea avea trupe rusești în șase capitale în doar două zile.

Președintele rus l-ar fi avertizat pe fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko că ar putea avea soldați la sol în Ucraina, Polonia, Letonia, Lituania, Estonia și România în decurs de 48 de ore.

Forțele sale sunt în prezent blocate de lupte aprige după ce nu au reușit să asigure invazia rapidă a Ucrainei la care se aștepta.

În declarațiile sale, făcute în 2014, Putin a susținut că ar putea avea soldați în capitalele tuturor celor șase țări în termen de două zile.

Ziarul german Suddeutsche Zeitung a relatat că președintele rus i-a spus lui Poroșenko, care a fost succedat de Volodymyr Zelensky în 2019: „Dacă aș vrea, în două zile aș putea avea trupe rusești nu numai la Kiev, ci și la Riga, Vilnius, Tallinn, Varșovia și Bucureşti." El i-ar fi spus, de asemenea, lui Poroșenko „să nu se bazeze prea mult pe UE”.

Presupusa amenințare a venit după ce Putin a spus că ar putea lua capitala ucraineană „în două săptămâni”, în timp ce mii de trupe rusești s-au adunat la graniță.

Poroșenko a declarat în Congresul SUA în 2014: „Dacă nu sunt opriți acum, vor trece granițele europene și se vor răspândi pe tot globul”.

Kremlinul a negat ulterior că Putin a făcut aceste comentarii după ce au fost ralatate pe scară largă.

Luna trecută, guvernul rus a susținut în mod fals că invadatorii ruși vor fi întâmpinați cu brațele deschise de cetățenii din Ucraina. În realitate, trupele ruse au fost întâmpinate cu o rezistență puternică și nu au reușit să cucerească Kievul.

De mult timp există temeri că președintele rus intenționează să-și extindă teritoriul în țările UE și NATO. La începutul acestei luni, vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a avertizat că Putin și-ar putea îndrepta agresiunea asupra Lituaniei, Letoniei și Estoniei dacă Ucraina va cădea.

Într-un interviu acordat The Economist, actualul președinte ucrainean Zelenski a spus că sancțiunile împotriva Rusiei au venit prea târziu, sugerând că invazia ar fi putut fi prevenită.

El a spus: „Sunt sigur că, dacă ar fi fost impuse sancțiuni mai dure mai devreme, nu ar fi avut loc un atac rusesc la scară largă”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.