Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul preşedinte Emil Constantinescu: 'Lumea nu va mai fi la fel la finalul conflictului din Ucraina'

emil constantinescu

Fostul preşedinte Emil Constantinescu a analizat situaţia din Ucraina şi este de părere că lumea nu va mai fi la fel la finalul acestui război. Constantinescu este de părere că acum se crează naţiunea ucraineană, deoarece o naţie se crează prin jertfă şi prin sânge.

Fostul preşedinte al României a precizat sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, că nu există cineva care să poată spune cum se va încheia conflictul din Ucraina.

”Nu cred că există cineva care să poată să spună cum. Eu pot să vă spun altceva, că în acest moment lumea nu va mai fi... S-a abuzat de această expresie după 11 septembrie, că lumea nu va mai fi cum era. Nu, lumea a fost la fel cum era şi nu s-a întâmplat nimic fiindcă au fost crize economice, financiare, teroriste limitate. Acum, cu adevărat, lumea nu va mai fi cum era, pentru că problema care se pune acuma, după 70 şi ceva de pace, pacea după Cel De-al Doilea Război Mondial s-a păstrat pentru că s-au respectat tratatele cum erau, inclusiv prin revoluţiile paşnice din 1989-1990 şi destrămarea URSS s-au respectat graniţele cu erau. Tot războiul din Iugoslavia a fost intern, dar graniţele s-au păstrat, nu s-a modificat nimic, la fel graniţele fostei URSS. Este prima dată când Rusia, care a semnat momorandumul de la Budapesta cu respectarea Ucrainei, nu respectă. Problema este, pacea se poate asigura prin tratate semnate, sau nu? Sau fiecare stat, când are forţă militară, poate să meargă mai departe”, a declarat Emil Constantinescu, potrivit News.ro.

Constantinescu afirmă că naţiunea ucraineană se formează chiar sub ochii noştri, prin jertfă şi sânge.

”În momentul 1997, problema Ucrainei era statalitatea, era o problemă reală (...) Acum problema nu mai este statalitatea. Acum, prin această rezistenţă a poporului ucrainean, se crează naţiunea ucraineană sub ochii noştri. O naţiune se crează şi rămâne prin jertfă şi prin sânge. Aşa s-au format toate naţiunile. Această determinare a ucrainenilor nu mai poate să fie înfrântă pentru că, în momentul în care Ucraina ar fi înfrântă, şi s-ar accepta pe deasupra ucrainenilor o cedare de teritoriu, asta ar însemna dreptul oricărui alt stat care are forţă, să ocupe alte state şi avem oriunde în lume. Ar însemna şi recurgerea la forţă nucleară şi toată lumea ar fi târătă în haos. Aceasta ar fi miza. Dar miza cea mai importantă este această determinare a populaţiei ucrainene. Este cum se întâmplă în biserici, ca să sfinţeşti o biserică, trebuie să ai nişte martiri. Există momente ale istoriei în care idealul libertăţii este mai important decât viaţa”, a mai spus Emil Constantinescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.