Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul președinte Ucrainean Petro Poroșenko a fost lăsat să plece din țară - Scrisoare deschisă pentru Zelenski

presidency.ro
Klaus Iohannis Petro Porosenko

Fostul președinte al Ucrainei, care este anchetat pentru o posibilă trădare, a fost autorizat să părăsească țara la un punct de trecere a frontierei cu Polonia pentru a participa la o reuniune politică, au anunțat astăzi presa locală și aliații săi.

Petro Poroșenko este anchetat în legătură cu finanțarea separatiștilor susținuți de Rusia în estul țării prin vânzări ilegale de cărbune în perioada 2014-2015. El neagă orice abatere.

În ianuarie, un judecător ucrainean a respins cererea unui procuror de arestare a lui Poroșenko în legătură cu acest caz, despre care acesta din urmă spune că a fost pus la cale de adversarii săi politici.

Poroșenko a plecat într-o călătorie de afaceri la summitul Partidului Popular European, după ce i-a scris lui Zelenski o scrisoare deschisă. De asemenea, Poroșenko a afirmat că nu i s-a permis să părăsească Ucraina pentru a merge la Adunarea Parlamentară a NATO, unde urma să ceară furnizarea de armament greu pentru Ucraina.

Postarea de pe Facebook a lui Poroșenko - Scrisoare pentru Zelenski:

„Stimate domnule președinte!

Mă adresez dumneavoastră, venind de la Kiev la Congresul și Summit-ul Partidului Popular European, cea mai influentă familie politică din Europa, ai cărei membri sunt liderii structurilor UE și ai multor state membre.

Acolo se vor forma decizii, printre altele, cu privire la perspectivele de întărire a regimului de sancțiuni împotriva Rusiei, la mecanismul de reconstrucție postbelică a Ucrainei, precum și la posibilitatea de a acorda statului nostru statutul de candidat la aderarea la UE.

Am o invitație oficială relevantă din partea președintelui Partidului Popular European. Există un plan de afaceri semnat de președintele Verkhovna Rada a Ucrainei. Sunt planificate discursurile mele la Congres și la summitul UNP, o serie de întâlniri cu liderii UE, guvernele statelor și țărilor, liderii partidelor europene.

După ce a fost complet ilegal întreruptă călătoria mea ca parte a unei delegații parlamentare oficiale la Adunarea Parlamentară a NATO, unde intenționam să apăr Ucraina de la summitul Alianței din acest an, sper că concluziile sunt făcute și nimeni  nu va mai împiedica plecarea mea la Rotterdam.

În fața unei amenințări externe, este extrem de important să menținem unitatea și coordonarea eforturilor noastre, să evităm orice discordie internă și să lucrăm împreună pe toate platformele internaționale posibile.

Vreau să anunț: principalul semnal cu care mă îndrept spre Rotterdam, este de a acorda Ucrainei statutul de țară-candidată la aderarea la UE deja în iunie.

Al doilea semnal este de a sprijini Ucraina în eliminarea agresiunii lui Putin și în restabilirea integrității teritoriale. Acesta este războiul nostru comun și, prin urmare, dați Ucrainei mai multe arme și mai multe sancțiuni pentru ruși!

Al treilea semnal este de a oferi statului nostru suficientă asistență financiară de război și aprobarea Planului Marshall 2.0 pentru reconstrucția postbelică.

Cu o astfel de claritate în obiective și mesaje, în interesul cui este să mă oprească la graniță?

Poporul ucrainean, în aceste vremuri dificile, merită înțelepciunea politicienilor. Cheia succesului nostru a fost întotdeauna o armată puternică, unitate internă, sprijin internațional puternic și solidaritate.

Și astăzi, toți împreună - autoritățile, opoziția și societatea civilă - lucrează pentru a construi o Ucraină europeană puternică, independentă, democratică și prosperă.

Împreună vom învinge.

Glorie Ucrainei!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.