Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul procuror general al Venezuelei cere Curţii Penale Internaţionale anchetarea lui Maduro

www.agerpres.ro
Nicolas Maduro Diego Maradona

Luisa Ortega, fost procuror general al Venezuelei, a cerut joi Curţii Penale Internaţionale (CPI) să deschidă o anchetă asupra unor presupuse fapte de omor şi de tortură comise de liderii acestei ţări aflate într-o criză profundă, informează AFP. Preşedintele "Nicolas Maduro şi guvernul său trebuie să plătească pentru asta, pentru aceste crime împotriva umanităţii", adică presupuse fapte de "omor, tortură, detenţie, precum şi un atac sistematic şi generalizat asupra populaţiei civile", a declarat Luisa Ortega după ce a trimis dosarul său biroului procurorului CPI, instanţă cu sediul la Haga.

Ales în 2013, Nicolas Maduro se confruntă cu o gravă criză politică pe fondul unei prăbuşiri economice, în contextul în care ţara sa este vizată de sancţiuni din partea SUA şi a UE. Un val de manifestaţii care au cerut plecarea sa s-a soldat cu 125 de morţi în primăvară, iar opoziţia atrage atenţia că este vorba de 'dictatură'.

Demisă din funcţie în august de puterea socialistă, Luisa Ortega a fugit din Venezuela, unde se considera victima unei 'persecuţii politice', şi s-a refugiat în Columbia la mijlocul lunii august. Deşi Caracasul a anunţat că va cere împotriva sa un mandat de arestare internaţional, ea s-a deplasat recent în Brazilia şi în Costa Rica pentru a prezenta ceea ce ea susţine că sunt probe împotriva lui Maduro şi pentru a căuta susţinători.

Preşedintele şi guvernul "trebuie să plătească pentru foamea, mizeria, dificultăţile la care supune poporul venezuelean", a insistat fostul procuror general. Ea a acuzat forţele de ordine că au ucis peste 8.000 de persoane între 2015 şi iunie 2017 şi a denunţat existenţa "a peste 17.000 de detenţii arbitrare, sute de cazuri de tortură". Ea i-a acuzat de asemenea pe ministrul Apărării, Vladimir Padrino Lopez, şi ministrul de Interne şi Justiţie, Nestor Reverol.

Dosarul său conţine peste o mie de elemente de probă pe care ea le-a colectat începând cu 2015, inclusiv expertize, rapoarte medico-legale şi psihologice, precum şi interviuri. "Ne aflăm în situaţia în care suntem nevoiţi să apelăm la această instanţă internaţională, atât timp cât, în Venezuela, nu există justiţie", a subliniat ea, conform Agerpres. Venezuela a ratificat Statutul de la Roma, tratat fondator al CPI, ceea ce înseamnă că, în teorie, procuroarea Fatou Bensouda are competenţa de a ancheta astfel de acuzaţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.