Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul procuror general ucrainean crede că a fost concediat la ordinul lui Biden

Nytimes

Fostul procuror general ucrainean crede că a fost concediat la ordinul lui Biden

Fostul procuror general al Ucrainei, Viktor Shokin, a detaliat implicarea pe care crede că președintele american Joe Biden, pe atunci vicepreședinte, a avut-o în concedierea sa.

Shokin a declarat că a fost destituit în 2016 pentru că investiga Burisma, compania ucraineană de gaze naturale în cadrul căreia Hunter Biden - fiul lui Joe Biden - a făcut parte din consiliul de administrație. Shokin a mai susținut că Joe și Hunter Biden au acceptat să ia mită în acest caz și că vicepreședintele de atunci a afectat în cele din urmă reputația SUA și a oferit premisele pentru ca Rusia să invadeze Ucraina.

"Am spus în repetate rânduri în interviurile mele anterioare că Poroșenko m-a concediat la insistențele vicepreședintelui de atunci Biden pentru că investigam Burma", a declarat Shokin pentru Fox News în interviul difuzat sâmbătă seara.

"M-ați înțeles corect, așa a fost", a adăugat el după o întrebare suplimentară  despre implicarea lui Biden. "Nu au existat niciun fel de plângeri și nicio problemă legată de modul în care îmi făceam treaba. Dar pentru că s-au exercitat presiuni în mod repetat asupra [președintelui ucrainean de atunci Petro] Poroșenko, asta a dus la concedierea mea".

Shokin nu a furnizat dovezi suplimentare ale afirmației sale potrivit căreia familia Biden ar fi acceptat mita și nici nu a detaliat această acuzație.

Context

În martie 2016, Poroșenko îl destituia pe Shokin, care fusese numit cu un an mai devreme, după ce s-a confruntat cu presiuni din partea guvernului american. Comunitatea internațională, condusă de SUA și de vicepreședintele de atunci Biden, care conducea politica SUA-Ucraina, a considerat că Shokin permitea corupției să se agraveze în guvernul țării și în propriul birou, relatează Fox News.

În decembrie 2015, Biden a călătorit la Kiev, Ucraina, unde i-a cerut lui Poroșenko să elimine corupția și să îl concedieze pe Shokin, amenințând că va reține un pachet cheie de ajutor din partea SUA. În timpul unui discurs rostit în prezența liderilor țării, Biden a declarat că Parchetul General "are nevoie disperată de reformă" și a avertizat cu privire la pericolele pe care le reprezintă corupția în cadrul guvernului.

La un an de la plecarea de la Casa Albă, Biden a povestit conversațiile sale cu ușile închise cu Poroșenko în timpul călătoriei din 2015. El a explicat cum le-a spus oficialilor ucraineni că SUA vor reține până la 1 miliard de dolari din banii de ajutor destinați țării lor dacă Shokin rămâne în funcție.

"Am spus: 'Nu, nu am de gând să - nu vă vom da miliardul de dolari'. Ei au spus: 'Nu aveți nicio autoritate. Nu sunteți președintele. Președintele a spus -'. Am spus: 'Sună-l'", a povestit Biden în timpul unui eveniment din ianuarie 2018 găzduit de Council on Foreign Relations. "Am spus: 'Vă spun, nu veți primi miliardul de dolari'", mai relatează sursa citată.

"I-am spus: 'Nu vei primi miliardul'. Voi pleca de aici'", a continuat Biden. "M-am uitat la ei și am spus: 'Plec în șase ore. Dacă procurorul nu este concediat, nu veți primi banii'. Ei bine, nenorocitul, a fost concediat. Și au pus în loc pe cineva care era solid la vremea respectivă".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.