Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul reprezentant al României la CEDO: 'Afirmațiile premierului constituie un grav atac adus atât independenței justiției, cât și statului de drept'

Inquam Photos / Octav Ganea
Orban Ludovic

Avocatul Viorel Mocanu, fost reprezentant al Romaniei la CEDO este de părere, după declarațiile lui Ludovic Orban la adresa CCR, că ”afirmațiile premierului constituie un grav atac adus atât independenței justiției, cât și statului de drept”.

”Afirmațiile Premierului, prin care acesta își exprimă nemulțumirile personale față de Decizia Curții Constituționale, constituie un grav atac adus atât independenței justiției, cât și statului de drept.

Citește și: Un cunoscut analist îl spulberă pe Florin Cîțu: Cât de ridicol poți să fii?

Este evident că într-o democrație consolidată, precum cea românească, sunt inadmisibile acțiunile totalitare, de natură a submina autoritatea justiției și prestigiul corpului profesional al magistraților.

În consecință, este obligatorie amendarea, de urgență și cu fermitate, a unui astfel de derapaj de către toate instituțiile cu atribuții în acest sens.

Citește și: Senzațional! Adrian Streinu Cercel: Dacă vedeţi cum arată spaţiul e ca de rachetă cosmică

Exprimarea, în mod public, de către un înalt demnitar, a unor percepții subiective distorsionate și ridicarea acestora la valoare de adevăr reprezintă dovadă clară a ignorării principiilor statutului de drept, o manieră excesiv de personală, dar ilicită, de raportare la garanții supremi ai respectării Constituției.

Afirmațiile în sensul că judecătorii Curții Constituționale își realizează activitatea conform unor principii și reguli nelegale - ,,partizane!" și ,,după placul celor de la PSD!"- și că deciziile acestora ar fi greșite deoarece ,, ele contravin acțiunilor și prerogativelor Președintelui!" nu reprezintă altceva decât o asumare instituțională a negării importanței, rolului și atribuțiilor instanței constituționale. Totodată, se realizează un prim pas în direcția creării unui conflict juridic cu însăși autoritatea chemată să soluționeze, în mod uzual, onflictele de natură constituţională dintre autorităţile publice.

Citește și: Atac de ultimă oră la USR: Rareori am văzut ceva mai josnic, mai politicianist și mai dezgustător!

Dincolo de declarațiile pur politice – cu derapajele inerente, cu excesele și exagerările de rigoare, cu amprenta invizibilă a formațiunii politice din care fac parte, reprezentanții de rang înalt ai Statului român nu trebuie să piardă din vedere că reprezintă Instituții, puteri în stat, astfel încât discursul lor are valențe mult mai complexe decât al unui cetățean obișnuit.

În aceste condiții, mesajul bazat exclusiv pe aruncarea unei pretinse anateme ideologice asupra CCR discreditează, în primul rând, emitentul și, în al doilea rând, creionează pe plan extern debutul anarhiei instituționale.”, a explicat avocatul Viorel Mocanu, fost reprezentant al Romaniei la CEDO.

Citește și: Un cunoscut analist îl spulberă pe Florin Cîțu: Cât de ridicol poți să fii? .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.