Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul secretar al lui Mao Zedong, devenit un critic al regimului comunist, a murit la 101 ani

Mao Zedong

Secretarul lui Mao Zedong, Li Rui, devenit un critic al partidului comunist chinez, a încetat din viaţă sâmbătă la Beijing, la vârsta de 101 ani, a anunţat familia defunctului, transmite AFP preluată de Agerpres.

Li Rui fusese spitalizat anul trecut din cauza unei infecţii pulmonare.

Li a devenit secretarul lui Mao la mijlocul anilor 1950 şi membru al guvernului, ocupându-se mai ales de dezvoltarea industrială a unei ţări pe atunci în cea mai mare parte rurale.

El a denunţat eşecul 'Marelui salt înainte', politica de industrializare forţată lansată în 1958 şi care a provocat foamete în ţară.

A fost dat afară din partid şi încarcerat vreme de opt ani în timpul Revoluţiei culturale.

Reabilitat în 1979, a reintrat în graţiile conducerii şi a ocupat un post strategic în cadrul partidului comunist, fiind responsabil cu recrutarea noilor cadre, însă a fost din nou demis, în 1984.

Li Riu, devenit adeptul unei reforme politice, a publicat în 2007 articole în care chema partidul comunist să devină un partid socialist de tip european.

S-a opus revizuirii Constituţiei chineze, votată anul trecut, care elimină limita de două mandate prezidenţiale şi deschide astfel calea unei preşedinţii pe viaţă pentru Xi Jinping.

Li Rui a publicat mai multe cărţi despre Mao Zedong, declarând că unele dintre ele au fost interzise la publicare în China.

'Ar trebui să lăsăm poporul să se exprime pentru a întări încrederea partidului în popor', afirma Li într-o scrisoare deschisă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.