Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul şef al Armatei Israeliene, Gabi Ashkenazi, viitor ministru de Externe

Operation World
Israel

Fostul şef al armatei israeliene Gabi Ashkenazi, unul dintre fruntaşii partidului centrist Albastru-Alb, va fi numit ministru al afacerilor externe al Israelului în viitorul guvern de uniune naţională, a confirmat miercuri formaţiunea sa politică, citată de AFP, potrivit Agerpres.

Partidul Albastru-Alb, condus de un alt fost şef al armatei, Benny Gantz, a obţinut portofoliul afacerilor externe în guvernul de uniune naţională care urmează să depună jurământul joi seară, dar nu confirmase încă identitatea titularului acestui post-cheie.

Ashkenazi nu a aşteptat oficializarea numirii sale pentru a discuta miercuri cu secretarul de stat american Mike Pompeo, aflat în trecere prin Ierusalim, pentru a evoca împreună cu el Iranul, inamic declarat al Israelului şi al SUA.

Ei au discutat de asemenea despre punerea în aplicare a proiectului preşedintelui american Donald Trump cu privire la Orientul Mijlociu, care prevede în special anexarea unor părţi din Cisiordania de către Israel.

Citește și: CTP, reacție după decizia CCR: ‘Oamenii s-au relaxat și totul depinde de gena dacică, aia despre care se spunea că ne protejează’

"Cei doi au discutat despre diferite mize geostrategice incluzând ultimele evoluţii regionale înainte de numirea joi a lui Ashkenazi ca ministru al afacerilor externe", a indicat o purtătoare de cuvânt a formaţiunii Albastru-Alb, precizând că Ashkenazi şi Pompeo au convenit să reia dialogul.

După 17 luni de criză politică şi trei rânduri de alegeri, premierul israelian Benjamin Netanyahu şi fostul său rival electoral, Benny Gantz, au convenit să formeze un guvern de uniune naţională pentru trei ani cu o împărţire echitabilă a ministerelor.

În primele 18 luni ale pactului, Netanyahu - care urmează să fie judecat la sfârşitul lunii mai pentru corupţie într-o serie de dosare - va rămâne premier. El urmează apoi să fie înlocuit timp de o perioadă echivalentă de Gantz.

Acesta din urmă va fi ministru al apărării următoarele 18 luni. Potrivit termenilor acordului, mandatul lui Gabi Ashkenazi va fi de asemenea de 18 luni în fruntea diplomaţiei israeliene, unde îi va succeda lui Israel Katz.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.