Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul șef al IDF anunță în cât timp ar putea fi distrus Hamas: Realitatea acolo este mai rea decât era înainte de războiul Israel-Liban din 2006

Al Jazeera
tancuri ISrael Gaza

Generalul-major (rez.) Gadi Shamni, fost comandant al Diviziei Gaza a IDF și fost atașat militar în Statele Unite, a declarat Canalului 12 în urma vizitei președintelui american Joe Biden că „Statele Unite se așteaptă să distrugem Hamas.”

Mai mult, spune Shamni, chiar dacă nu ar exista undă verde americană, Israelul nu trebuie să pună capăt acestui război până când „Hamas este învins complet... și Gaza demilitarizată”. Până la sfârșit, toți ostaticii trebuie returnați, iar Israelul trebuie să stabilească condițiile pentru reconstrucția Gazei, eventual cu o reîntoarcere a guvernării Autorității Palestiniene acolo, spune el.

El spune că Hamas recunoaște că Israelul are o problemă de conducere, fără „mâinile pe volan” efective și îl critică pe premierul Benjamin Netanyahu pentru că a „hrănit” Hamas, inclusiv prin „invitarea de miliarde” în finanțare să curgă în Fâșie.

Shamni spune că sarcina militară este „complexă”, dar IDF o poate face – „are luptători, armament, spirit de luptă și hotărâre”.

Misiunea va dura 6-8 luni, prezice el. „Cucerirea Gazei, preluarea controlului asupra Gazei... va dura câteva săptămâni.” Atunci Israelul va trebui să ucidă și să captureze forțele armate ale Hamas. „Mii de oameni vor trebui să fie închiși în Negev pentru a servi drept monedă de schimb” pentru cei peste 200 de prizonieri pe care Hamas îi ține ostatici.

„Dacă Israelul ar elibera [prizonierii de securitate palestinieni] așa cum dorește Hamas, aceasta ar fi o înfrângere pentru Israel. Ar invita doar noi atacuri.”

„Deci nu există de ales. Oamenii care vorbesc despre alte opțiuni, să facă totul din aer” se înșală, spune el. Atacurile aeriene sunt importante, dar în cele din urmă forțele terestre trebuie să intre.

El spune că Hamas „poate absorbi multe” lovituri militare și că grupurile teroriste simt „ca ar avea o bunătate” cu atât de mulți ostatici. „Ei cred că ne pot apleca la voința lor.” IDF ar trebui să fie atentă în zonele în care consideră că sunt ținuți ostatici, dar, în general, „IDF trebuie să avanseze cu toată forța”.

Shamni spune că IDF este capabilă să acționeze simultan pe frontul de nord împotriva Hezbollah, dacă este necesar, și să controleze Cisiordania. În cele din urmă, adaugă el, Hezbollah trebuie respins de la pozițiile sale la granița de nord. „Va trebui să rezolvăm și asta cu forța”, spune el, deoarece diplomația nu va împinge Hezbollah înapoi.

„Realitatea acolo este mai rea” decât era înainte de războiul Israel-Liban din 2006, spune el, și „oamenii nu se vor întoarce să trăiască” în zona de frontieră de nord, lângă Liban, decât dacă sau până când Hezbollah este respins.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.