Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul spion evreu american Jonathan Pollard, considerat erou național în Israel, este liber să părăseasă teritoriul SUA

REUTERS/Brendan McDermid
Jonathan Pollard, spion evreu american

Fostul spion evreu american Jonathan Pollard, aflat în centrul unui diferend între SUA şi Israel, şi-a încheiat vineri pedeapsa şi este liber să părăsească teritoriul american, a anunţat vineri Departamentul Justiţiei, transmite AFP, potrivit AGERPRES.

Acest fost analist al Forţelor navale americane a fost arestat în 1985 pentru spionaj în favoarea statului evreu. În plin Război Rece, scandalul a condus la o criză între SUA şi Israel, care s-a încheiat după promisiunea statului evreu de a pune capăt tuturor activităţilor de spionaj ale lui Pollard pe teritoriul american.

Jonathan Pollard (66 de ani), care a pledat vinovat, a fost condamnat în 1987 la închisoare pe viaţă.

Citește și: Transilvania, inclusă de National Geographic în topul destinaţiilor de vacanţă pentru familii, în 2021

După 30 de ani de detenţie, în noiembrie 2015, el a fost eliberat condiţionat şi plasat în arest la domiciliu, cu obligaţia de a purta o brăţară electronică şi de a nu părăsi teritoriul SUA timp de cinci ani.

La finalul acestei perioade, Comisia pentru eliberări condiţionate, agenţie din cadrul Departamentului Justiţiei american, ar fi putut prelungi situaţia. Într-un comunicat, această comisie a explicat că a examinat dosarul lui Pollard şi ''consideră că nimic nu indică faptul că el ar risca să încalce legea''. Ea a ''ordonat ridicarea condiţiilor impuse la eliberarea'' lui din închisoare.

Pollard şi-a exprimat constant dorinţa de a se instala în Israel, a cărei naţionalitate a obţinut-o în 1995 şi unde este considerat un erou naţional de către o parte a populaţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.