Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul trezorier al celui mai mare partid de dreapta din Spania a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru fals în contabilitatea formaţiunii

bierensgroup.com
Spania steag

Fostul trezorier al Partidului Popular (PP) din Spania a fost condamnat joi la 2 ani de închisoare, la finalul unui proces care a confirmat caracterul ilicit al finanţării acestei formaţiuni de dreapta spaniole, în prezent în opoziţie, transmite AFP.

Luis Barcenas, aflat deja în închisoare, a fost găsit vinovat de 'fals în înscrisuri contabile' pentru că a virat peste un milion de euro, bani nedeclaraţi, firmei responsabile cu renovarea sediului central al PP din Madrid, potrivit Agerpres.

Aceşti bani, 'excluşi din contabilitatea oficială' a PP şi 'nedeclaraţi la fisc', proveneau din fondul secret al partidului (aflat la putere între 1996-2004 şi 2011-2018), alimentat din donaţii ale unor şefi de companii, se arată în sentinţă.

Pe lângă privarea de libertate, Barcenas a mai primit o amendă de 1,2 milioane de euro în procesul zis al 'puşculiţei B' a partidului. PP, la rândul său, a fost declarat 'responsabil secundar' în această afacere de corupţie.

Procesul, foarte stânjenitor pentru PP, în prezent principalul partid de opoziţie, a început în februarie.

Luis Barcenas a declarat că fondul secret a fost folosit mai ales pentru plata unor prime către anumiţi conducători şi colaboratori.

Barcenas, care obişnuia să ţină această contabilitate paralelă cu scrupulozitate în dosarele sale, a dat asigurări că a remis plicuri cu bani unui număr de opt persoane cu funcţii importante pe atunci în PP sau cu portofolii ministeriale în guvernele conduse de José Maria Aznar (1996-2004) şi Mariano Rajoy (2011-2018).

Audiaţi în martie, cei doi foşti prim-miniştri au negat categoric existenţa unei contabilităţi paralele în cadrul partidului.

Barcenas execută deja o pedeapsă de 29 de ani de detenţie, după ce în 2018 a fost condamnat într-un mega-proces de corupţie denumit 'Gürtel', din care a fost disjuns dosarul 'puşculiţei B'.

Condamnările pronunţate în 2018 împotriva PP şi a unor responsabili ai săi în afacerea Gürtel au provocat un cutremur politic în Spania şi demiterea, câteva zile mai târziu, a guvernului condus de Mariano Rajoy printr-o moţiune de cenzură depusă de actualul premier, socialistul Pedro Sanchez.

Actualul preşedinte ale PP, Pablo Casado, încearcă să ia distanţă faţă de aceste scandaluri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.