Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fotbalul mondial se schimbă din temelii: Ce se va întâmpla vineri

fotbal drepturi tv minge

Federația Internațională de Fotbal (FIFA) este așteptată să adopte ample reforme la congresul său de vineri, de la Zurich, la care va fi ales noul președinte al instanței. Organizația este în centrul unui amplu scandal de corupție din luna mai, când mai mulți oficiali ai săi și alte persoane au fost arestate la Zurich, fiind acuzați de corupție. De atunci, președintele său, Sepp Blatter, a fost suspendat pentru opt ani din cauza încălcării codului de etică, la fel ca președintele UEFA, Michel Platini. Suspendările celor doi au fost reduse miercuri la 6 ani.

Ca să fie incluse în noul statut al FIFA, ce va intra în vigoare pe 26 aprilie, propunerile de reformă trebuie aprobate de trei sferturi dintre cele 207 federații care vor vota vineri. Kuweitul și Indonezia sunt suspendate și nu pot vota.

Reuters amintește cele mai importante propuneri:

Separarea puterilor

Comitetul executiv al FIFA, alcătuit din 24 de membri, va fi înlocuit de un Consiliu FIFA format din 36 de membri și de un Secretariat General, funcțiile politice ale instanței fotbalului mondial urmând să fie separate de managementul de zi cu zi. Consiliul FIFA, ales de federațiile membre, va fi responsabil de stabilirea direcției strategice de ansamblu. Secretariatul General, alcătuit din profesioniști, se va ocupa de aspectele operaționale și comerciale ale acestei strategii.

Transparența

Noul președinte va conduce Consiliul având mai mult un rol de ambasador. Salariul președintelui și al tuturor oficialilor FIFA va fi făcut public. O comisie va cerceta amănunțit integritatea candidaților înainte să le fie permis să candideze pentru Consiliu. Comisiile pentru Finanțe, Dezvoltare și Guvernanță vor avea și membri veniți din afara fotbalului. Toate deciziile luate de Consiliu, de Secretariatul General și de comisiile de Finanțe, Dezvoltare și Guvernanță vor avea nevoie de aprobarea Comisiei de Audit și Conformitate, care este independentă.

Limitarea mandatelor

Niciun oficial ales nu va putea avea mai mult de trei mandate de patru ani. Blatter a fost președinte mai bine de 17 ani, iar predecesorul său Joao Havelange, 24 de ani. Limitarea mandatelor se aplică și tuturor membrilor Consiliului FIFA. Comisiei de Audit și Conformitate și instanțelor juridice.

Diversitatea

Promovarea femeilor va deveni un obiectiv prioritar. Șase femei, câte una din fiecare confederație regională, vor face parte din Consiliul FIFA Council. Numărul comisiilor permanente va fi inclus de la 26 la 9. De asemenea, va fi înființată o comisie în care vor fi reprezentați jucătorii, cluburile și ligile, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.