Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO| Două diademe care i-au aparţinut primei soții a împăratului Napoleon Bonaparte, vândute la licitaţie cu 760.000 de dolari

sothebys.com
tiara diadema bijuterii

Două diademe în stil neoclasic care i-au aparţinut Josephinei de Beauharnais (1763-1814), prima soţie a împăratului Napoleon Bonaparte, au fost vândute cu 760.000 de dolari la o licitaţie organizată marţi de casa Sotheby's la Londra, informează AFP şi Reuters.

Decorate cu numeroase pietre preţioase, aceste tiare din secolul al XIX-lea au făcut parte dintre loturile puse în vânzare în cadrul licitaţiei de bijuterii "Treasures" ("Comori") pe care casa Sotheby's a organizat-o în capitala Marii Britanii.

Prima diademă, realizată din aur şi decorată cu flori de camelii şi email albastru, s-a vândut cu 450.600 de lire sterline (597.360 de dolari). Ea a fost vândută alături de o pereche de cercei asortaţi, o perie de păr şi un ornament pentru curea.

Cea de-a doua tiară, realizată tot din aur şi decorată cu flori de camelii simbolizând cinci personaje mitologice - Zeus, Dionis, Medusa, Pan şi Gaia -, s-a vândut cu 126.000 de lire sterline (166.632 de dolari). Această diademă a fost vândută alături de o cataramă şi un ornament pentru curea.

Cele două diademe sunt considerate obiecte foarte rare ce datează de la începutul secolului al XIX-lea şi reprezintă, potrivit casei organizatoare, "fascinaţia pentru stilul neoclasic, care şi-a atins apogeul în timpul regimului Bonaparte", relatează Agerpres.ro.

Ele provin dintr-o colecţie privată britanică, în care au fost conservate timp de cel puţin 150 de ani.

"Aceste bijuterii maiestuoase evocă în mod cert stilul marii împărătese Josephine - rangul ei de soţie a lui Napoleon Bonaparte, gustul ei impecabil şi interesul său pentru moda clasică", a declarat Kristian Spofforth, directorul departamentului de bijuterii din cadrul casei de licitaţii Sotheby's din Londra.

El a subliniat că "nu mai există, practic, alte piese comparabile în lume", întrucât cele două diademe au fost fabricate în cele mai bune ateliere franceze şi, atunci când moda s-a schimbat, bijuteriile din acea vreme erau de obicei despărţite şi remodelate, motiv pentru care supravieţuirea celor două tiare până în zilele noastre reprezintă un eveniment cu adevărat excepţional.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.