Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO | Alertă - Cutremurul din Bihor a creat haos: Se ia în calcul prăbușirea unei galerii de mină / Risc de poluare pe Crișul Repede

News.ro
cutremur bihor

Administraţia Naţională Apele Română avertizează, joi, asupra unei posibile poluări care s-a prodsus în judeţul Bihor, pe un afluent al Crişului Repede. Se ia în calcul posibila prăbuşire a unei galerii de mină din cauza ultimului cutremur produs în zonă.

”În această dimineaţă, Formaţia de lucru din Aleşd din cadrul Apele Române Crişuri s-a deplasat în teren, în Valea Borod (afluent al Crişului Repede), judeţul Bihor, în legătură cu o o posibilă poluare. Din cele constatate la faţa locului, apa are o culoare roşiatică, de intensitate mare. Se ia în calcul posibila prăbuşire a unei galerii de mină din cauza cutremurului care s-a produs duminică, 25 febuarie”, au transmis, joi, oficialii Apele Române.

Cutremurul, cu magnitudinea 2,9, a avut loc duminică, iar miercuri s-a observat crăparea galeriei. În zonă se află o exploatarea minieră, nefuncţională de cca. 50 de ani.

”S-au prelevat probe de apă din mai multe puncte, urmând ca în câteva ore să avem şi primele rezultate. Totodată, au fost anunţate folosinţele consumatoare pentru a -şi adapta procesele tehnologice în vederea tratării corespunzătoare a apei. Având în vedere că debitul evacuat din galerie este estimat la 0.5 mc/s, se aşteaptă ca în Crişul Repede diluţia să fie de 10-12 ori mai mare. Impactul estimat al poluării este până la acumularea Lugaş unde există un volum de 20,38 milioane mc. de apă”, a mai transmis sursa citată.

Personalul tehnic de specialitate din cadrul ABA Crişuri va continua monitorizarea situaţiei până la stoparea fenomenului şi încadrarea apei în limitele normale de calitate.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.