Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO - Armata rusească dă semne că pregătește lovituri aeriene puternice în Ucraina: avioane cu capacitate nucleară, fotografiate la o bază militară

eurasiantimes.com
avioane rusești

Imaginile din satelit arată o activitate considerabilă la baza aeriană rusă Engels-2. Aparent, Forțele Aerospațiale Ruse (VKS) au adunat zeci de bombardiere și rachete de croazieră, sugerând un alt atac iminent de amploare pe teritoriul Ucrainei.

Publicația germană Der Spiegel a fost prima care a relatat despre activitatea de la AFB Engels-2, publicând imagini din satelit furnizate de Maxar Technologies și Planet Labs.

Imaginile realizate la 28 noiembrie arată aproximativ 20 de aeronave purtătoare de rachete pe pistă, inclusiv bombardiere strategice Tu-160 și Tu-95.

Experții care au analizat imaginile din satelit pentru sursa citată au subliniat activitatea extrem de ridicată de pe aerodrom.

"Personalul de la sol este foarte activ, cisternele de combustibil sunt parcate lângă bombardierele cu rază lungă de acțiune, numeroase cutii mari de muniție, vehicule și materiale de reparații sunt vizibile", a declarat pentru Der Spiegel analistul militar independent Arda Mevlutoglu.

Mevlutoglu a remarcat, de asemenea, prezența a numeroase avioane de transport parcate pe aerodrom, despre care crede că ar fi putut livra rachete pentru bombardiere. De asemenea, sunt prezente mai multe încărcătoare pe roți folosite pentru a transporta rachetele.

Bombardierul strategic supersonic Tu-160 (nume de raport NATO "Blackjack") poate transporta șase rachete Kh-55 în fiecare compartiment. De asemenea, compartimentele sale de armament sunt echipate cu lansatoare pentru varianta anti-radiații Kh-15P a rachetelor Kh-15, despre care se spune că au o rază de acțiune de 200-280 de kilometri.

Tu-95 are două variante, și anume variantele MS-6 și MS-16, dintre care Tu-95MS-6 poate fi echipat cu șase rachete Kh-55 într-un lansator rotativ, în timp ce Tu-95MS-16 poate transporta 16 rachete Kh-55 în exterior.

Kh-55 este o rachetă de croazieră subsonică lansată din aer cu o rază de acțiune de până la 2.500 de kilometri.

De asemenea, Tu-95 poate fi modificat pentru a transporta până la opt rachete de croazieră lansate din aer Kh-101 cu o rază de acțiune de aproximativ 2.500-2.800 de kilometri.

Între timp, Engels-2 AFB este baza aeriană militară de bombardiere strategice a Rusiei, situată la aproximativ 700 de kilometri de granița cu Ucraina. Aceasta găzduiește Regimentul 121 de aviație de bombardiere grele de aviație din Garda Sevastopol Red Banner cu Tu-160M și Regimentul 184 de aviație de bombardiere grele cu Tu-95.

Mai important, Engels-2 este singurul loc de operare al Rusiei pentru bombardierul strategic Tu-160.

Rusia a folosit bombardiere înarmate cu rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune pentru a ataca poziții ucrainene în afara spațiului aerian al Ucrainei, pentru a-și menține aeronavele în afara razei de acțiune a sistemelor de apărare aeriană ucrainene.

De exemplu, în iunie, Rusia a folosit șase bombardiere Tu-22M3 pentru a lansa aproximativ 60 de rachete de croazieră lansate din aer din Belarus spre teritoriul ucrainean, vizând în principal regiunile Kiev, Cernihiv și Sumy.

Între timp, autoritățile ucrainene au emis alerte de raid aerian în întreaga țară la 1 decembrie, pe fondul temerilor legate de iminența unui bombardament rusesc pe scară largă, folosind valuri de rachete și atacuri cu drone.

"O alertă generală de raid aerian este în vigoare în Ucraina. Mergeți la adăposturi", a scris serviciul de frontieră al Ucrainei pe aplicația de mesagerie Telegram.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.