Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO - Efect secundar la vaccin? Șase persoane au dezvoltat herpes zoster în Israel: autoritățile investighează cazurile

Wikimedia Commons
Herpes

Herpesul zoster se caracterizează printr-o erupție mică, roșie, care se dezvoltă pe piele și dă senzația de mâncărime. Dacă se dezvoltă complicații, aceasta poate provoca leziuni ale nervilor și dureri, inclusiv o sesiune de arsură prelungită pe piele. Un nou studiu publicat luna aceasta de cercetătorii de la Tel Aviv Sourasky Medical Center și Carmel Medical Center din Haifa a constatat că riscul de a dezvolta infecție cu herpes zoster (HZ) după vaccinare la persoanele cu boli reumatice inflamatorii autoimune (AIIRD) crește, informează The Jerusalem Post.

„Nu putem spune că vaccinul este cauza în acest moment”, a declarat cercetătorului principal dr. Victoria Furer de la Departamentul de Reumatologie al spitalului pentru The Jerusalem Post. "Putem spune că ar putea fi un factor declanșator la unii pacienți."

Citește și: VIDEO - Abia venită în fruntea ministerului, Ioan Mihăilă anunță împrumuturi masive în sănătate: două centre de arși vor fi construite .

HZ se caracterizează printr-o erupție mică, roșie, care se dezvoltă pe piele și dă senzația de mâncărime. Dacă se dezvoltă complicații, aceasta poate provoca leziuni ale nervilor și dureri, inclusiv o sesiune de arsură prelungită pe piele chiar și după ce aceasta dispare.

Studiul a fost realizat pe 491 de pacienți cu AIIRD și 99 de controale la spitale. Dintre cei 491 de pacienți, 1,2% sau șase persoane au dezvoltat HZ. Cinci dintre ei au primit infecția cu herpes după prima doză și una după a doua.

Furer a spus că cinci dintre cei șase pacienți care au dezvoltat HZ erau tineri, aveau cazuri ușoare de boli autoimune și luau puțin sau niciun fel de medicamente pentru aceasta, ceea ce înseamnă că nu ar fi trebuit să aibă un risc crescut de a dezvolta HZ.

„De aceea am raportat despre asta”, a spus ea. HZ tinde să se dezvolte mai mult la persoanele cu vârsta peste 50 de ani. Furer a spus că de la articolul său, care a fost publicat în revista de reumatologie peer-review pe 12 aprilie, ea a primit e-mailuri de la pacienți din întreaga lume care au primit HZ după vaccin. "Se pare că motivul este că există vreo asociere", a spus Furer pentru Post.

Citește și: VIDEO - 'Umbra' lui Voiculescu nu vrea să plece din minister. Ioana Mihăilă, noul ministru al Sănătății: 'Nu pot să spun că voi șterge cu buretele asiprațiile'

Ea a spus că ar fi necesare cercetări suplimentare, inclusiv un studiu epidemiologic mai amplu, pentru a dovedi cauza și efectul. Ea a spus că o implicație practică ar putea fi aceea de a recomanda pacienților cu AIIRD să fie vaccinați împotriva HZ înainte de a primi vaccinarea COVID-19 pentru a reduce riscul.

„Nu ar trebui să îi sperii pe oameni”, a continuat ea. „Mesajul general este să vă vaccinați. Este doar important să fii conștient.”

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.