Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO Haaretz scrie că Schitul Românesc de la Iordan păstrează fresca intactă sub intemperiile necruțătoare ale Deșertului Iudeei

basilica.ro
Schitul Românesc de la Iordan

Haaretz a dedicat vineri un reportaj regiunii Qasr al-Yahud, partea israeliană a Văii Mănăstirilor de pe malul Iordanului. Cotidianul israelian prezintă fotografii ale Schitului Românesc de la Iordan și scrie că mozaicurile, frescele și inscripțiile mănăstirilor s-au păstrat intacte în ciuda intemperiilor necruțătoare din Deșertul Iudeei.

Ziarul mai prezintă imagini cu mănăstirea etiopiană, dar și cu mănăstirea greacă, vizibilă pe partea iordaniană a sitului, scrie Basilica.ro.

Citește și: Președintele Klaus Iohannis vrea restricții mai dure pentru București, în weekend: ‘Vor trebui schimbate orele de deschidere și pentru magazine și pentru mall-uri’

Qasr al-Yahud este o regiune situată la nord de Marea Moartă pe unde se crede că au intrat evreii în Pământul Făgăduinței după ce au rătăcit 40 de ani prin pustie. Tot de acolo a fost răpit la cer Profetul Ilie. Zona a fost locul de viețuire în asceză al Sfintei Maria Egipteanca.

Dar, cel mai important, acolo se află locul Botezului Domnului, cel mai probabil pe partea iordaniană a sit-ului (numită în arabă Al-Maghtas), care a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.

content-image

Interiorul Schitului Românesc de la Iordan. Foto: Eitan Leshem/Haaretz

Citește și: Primele restricții în Capitală! Se aplică de mâine!

Mănăstirile construite aici au fost grav avariate în timpul Războiului de Șase Zile din 1967, când o parte din zonă a intrat sub control israelian.

Autoritățile israeliene au deschis zona pentru turism înainte de pandemie. În 2019, un milion din cele patru milioane de turiști care au vizitat Israelul au trecut și pe la Qasr al-Yahud, informează Haaretz.

Citește și: Florin Roman s-a săturat de Vlad Voiculescu: ‘Ori ești solidar cu oamenii și cu deciziile Guvernului, ori pleci’

„Ruinele dezolante fac un contrast șocant cu peisajul acestei perioade, când pustiul înverzește și se umple de culoare”, relatează publicația.

„Din orice unghi este vizibil peisajul dramatic, cu sfinte locașuri care spun o poveste în care se împletesc istoria, politica, diplomația și problemele de securitate.”

Citește și: Vlad Voiculescu cade în penibil și se sucește! Acum spune că nu e nimic în neregulă cu modul în care s-au calculat cifrele pandemiei

Istoricul Schitului Românesc de la Iordan

content-image

Vedere spre deșert din incinta Schitului Românesc de la Iordan, în zona Qasr al-Yahud. Foto: Eitan Leshem/Haaretz

După 1931, pe cele două maluri ale Iordanului, mai multe națiuni și confesiuni creștine au construit mănăstiri, la invitația Guvernului Palestinian, care a oferit parcele de câte 10 dumane (10.000 mp) comunităților religioase.

Citește și: Președintele Klaus Iohannis vrea restricții mai dure pentru București, în weekend: ‘Vor trebui schimbate orele de deschidere și pentru magazine și pentru mall-uri’

Patriarhia Română, prin eforturile delegatului său, Ieromonahul Gherasim Luca, ajutat de Consulul României în Palestina, a intrat în posesia terenului în 3 ianuarie 1933, iar piatra de temelie a fost pusă, cu binecuvântarea Patriarhului Miron Cristea în 25 aprilie 1935.

Pentru refacerea Schitului Românesc de la Iordan, unde a slujit cândva și Sf. Ioan Iacob Hozevitul, și pentru deminarea perimetrului din jurul lui, Patriarhia Română a inițiat în 2016 o campanie de strângere de fonduri.

Citește și: Primele restricții în Capitală! Se aplică de mâine!

După deminare, la jumătatea anului trecut, reprezentanții Patriarhiei Române la Locurile Sfinte au reușit să pătrundă în biserica schitului. Au găsit catapeteasma fără icoane, uşile dărâmate, iar turla centrală căzută în interiorul bisericii.

Părintele Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, a declarat pentru Basilica.ro că situația intrării străinilor în Israel nu este încă rezolvată, ceea ce constituie o piedică pentru demararea etapei tehnice a proiectului de restaurare a Schitului Românesc de la Iordan.

content-image

Foto: Eitan Leshem/Haaretz

Citește și: Florin Roman s-a săturat de Vlad Voiculescu: ‘Ori ești solidar cu oamenii și cu deciziile Guvernului, ori pleci’

„Pământul din regiunea Qasr al-Yahud se află în continuare în custodia armatei, dar Ministerul Turismului Israelian are în plan dezvoltarea zonei, deci perspectivele sunt promițătoare”, a declarat arhimandritul. „Totul se va porni după ce se termină pandemia.”

Deocamdată, situația turismului în Israel este încă neclară din cauza restricțiilor de mișcare dictate de siguranța sanitară. Israelul cere la intrarea în țară prezentarea unui „pașaport COVID-19”, sau „pașaport verde”.

În Uniunea Europeană se lucrează la posibilitatea emiterii unui astfel de act, care ar trebui să facă dovada că persoana este vaccinată anti-Covid-19, a suferit de această boală sau are un test negativ valabil.

Citește și: Vlad Voiculescu cade în penibil și se sucește! Acum spune că nu e nimic în neregulă cu modul în care s-au calculat cifrele pandemiei .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.