Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO | În ce zonă a corpului uman se simte dragostea: Câte tipuri de iubire există

Daily Mail.com
iubire

Există o varietate bogată de forme de iubire, iar fiecare persoană le experimentează într-un mod unic. Dar cum resimțim aceste diferite tipuri de iubire? Cu ajutorul a sute de voluntari, cercetători au investigat locurile din corpul uman în care sunt simțite 27 de tipuri distincte de iubire, dezvăluind că atât inima, cât și mintea sunt implicate în acest proces.

Studiul a fost efectuat de o echipă de cercetători de la Universitatea Aalto din Finlanda, care a colectat date din peste 500 de activități finalizate în cadrul a trei sondaje online. Toți participanții au fost adulți vorbitori de finlandeză, în mare parte femei mai tinere, iar denumirile fiecărui dintre cele 27 de tipuri de iubire au fost date în limba finlandeză, conform Descoperă.ro.

În cadrul primului experiment, participanții au fost instruiți să utilizeze mouse-ul computerului pentru a "desena" conturul unui corp uman, indicând astfel zonele unde simt personal senzații asociate cu diferite tipuri de dragoste. Intensitatea sentimentelor a fost înregistrată prin numărul de clicuri efectuate de participanți într-o zonă specifică.

Al doilea experiment s-a concentrat asupra gradului de plăcere asociat cu aceste senzații de dragoste și cât de puternic asociază participanții aceste sentimente cu atingerea fizică.

Cel de-al treilea și ultimul experiment a pus întrebări participanților cu privire la asemănările dintre diferitele tipuri de dragoste. Astfel, cercetarea a explorat modul în care fiecare tip de dragoste este resimțit și perceput în mod individual.

Cum simțim dragostea

Modul în care simțim fiecare tip de iubire poate varia semnificativ, dar cercetarea a indicat că tipurile de iubire legate de relații apropiate sunt adesea similare și sunt percepute în mod mai intens. Coordonatorul studiului, Pärttyli Rinne, a remarcat acest aspect, subliniind că aceasta nu a fost o descoperire neașteptată.

De asemenea, studiul a relevat o corelație semnificativă între intensitatea experimentată atât la nivel fizic, cât și mental în ceea ce privește aceste emoții și gradul de plăcere asociat cu ele. Cu alte cuvinte, cu cât un anumit tip de iubire este resimțit mai puternic în corp, cu atât este perceput mai intens în minte, iar asta face ca experiența să fie mai plăcută, conform observațiilor cercetătorului.

Una dintre descoperirile semnificative făcute de cercetători a fost că toate tipurile de iubire au fost resimțite la nivel mental. De multe ori, expresiile precum "urmează-ți inima" sau "urmează-ți mintea" sugerează o separare între aceste două aspecte, dar datele obținute indică faptul că poate nu le putem separa cu atât de multă ușurință, conform IFLScience.

content-image

„Atunci când trecem de la tipuri de dragoste mai puternic experimentate la tipuri mai puțin puternic experimentate, senzațiile din zona pieptului devin mai slabe”, a explicat Rinne.

„Se poate ca, de exemplu, dragostea pentru străini sau înțelepciunea să fie asociate cu un proces cognitiv. Este posibil și ca în zona capului să existe senzații plăcute. Acesta este un lucru care ar trebui investigat în continuare”, spune el.

Harta elaborată de echipa de cercetători ilustrează ceea ce ei numesc un "continuum" al iubirii, acoperind tipurile de iubire, de la cele mai puternice și romantice, care se resimt în întreg corpul, până la cele care sunt simțite doar în anumite zone ale acestuia.

Cu toate acestea, Pärttyli Rinne a subliniat că același experiment efectuat într-o comunitate diferită ar putea conduce la rezultate foarte diferite. El menționează că, într-o comunitate cu înaltă tradiție religioasă, iubirea pentru Dumnezeu ar putea fi cea mai puternică experiență de iubire din toate, în timp ce în cazul părinților aflați într-o relație, așa cum se întâmplă într-un proiect de studiu al creierului în desfășurare, dragostea pentru copii ar putea fi cel mai puternic tip de iubire.

Definirea iubirii este un lucru complex și deseori dificil, și de-a lungul timpului, filosofii, scriitorii și artiștii au încercat să o descrie. De multe ori, este o experiență dificil de explicat în cuvinte, dar faptul că cercetătorii au reușit să o cartografieze în acest mod îi ajută să înțeleagă mai bine modul în care oamenii experimentează diferitele forme de iubire din punct de vedere fizic. Acest studiu deschide, de asemenea, câteva întrebări interesante care vor necesita cercetări ulterioare.

Rezultatele acestui studiu au fost publicate în revista Philosophical Psychology.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.