DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Foto - Klaus Iohannis a discutat cu președintele Parlamentului European despre criza din Ucraina

Presidency.ro
Iohannis roberta metsola

Președintele Klaus Iohannis și președintele PE, Roberta Metsola, au discutat, vineri, în timpul unei întrevederi, despre evoluțiile de securitate din Vecinătatea Estică a Uniunii, sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova, securitatea energetică și extinderea spațiului Schengen. „Președintele României, Klaus Iohannis, a avut vineri, o întrevedere cu Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, în marja Summitului UE - Uniunea Africană de la Bruxelles. În cadrul întâlnirii au fost discutate subiecte de pe agenda curentă a Uniunii Europene, precum evoluțiile de securitate din Vecinătatea Estică a Uniunii, sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova, securitatea energetică, cu accentul pe ultima propunere a Comisiei Europene privind taxonomia, pachetul de măsuri privind combaterea schimbărilor climatice și extinderea spațiului Schengen”, informează Administrația Prezidențială.

Președintele Klaus Iohannis a reiterat interesul major al României de a adera la Spațiul Schengen, exprimând apreciere pentru poziția cunoscută a Parlamentului European în favoarea aderării țării noastre. De asemenea, Iohannis a făcut o scurtă evaluare a actualelor provocări la adresa securității din Vecinătatea Estică a Uniunii, accentuând importanța menținerii unității și solidarității statelor membre UE, dar și a unei strânse coordonări cu partenerii transatlantici. Președintele Klaus Iohannis a pledat pentru o abordare comună a Uniunii care să vizeze pregătirea unor măsuri ferme și credibile în vederea detensionării situației de la granița estică a Ucrainei, inclusiv sancțiuni.

Președintele României a reiterat importanța susținerii active, inclusiv prin asistență financiară, de către Uniunea Europeană a parcursului european al Republicii Moldova și a eforturilor Președintei Maia Sandu și a Guvernului de la Chișinău de a continua reformele. Referitor la pachetul de măsuri privind combaterea schimbărilor climatice, Președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat pentru identificarea unor soluții flexibile, echilibrate și adaptate la circumstanțele naționale, care să permită continuarea eforturilor de dezvoltare. În acest sens, Președintele României a evidențiat rolul important al energiei nucleare și al resurselor de gaze naturale în cadrul procesului de tranziție către o economie neutră din punct de vedere climatic, arătând că România susține ferm această abordare, fiind un aspect cheie pentru securitatea energetică. Klaus Iohannis a reiterat importanța sprijinului Parlamentului European pentru actuala propunere a Comisiei Europene privind taxonomia, care include atât gazul, cât și sectorul nuclear. La rândul său, Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a exprimat deschiderea pentru o colaborare activă cu țara noastră pe dosarele de interes comun și, totodată, a reafirmat susținerea sa și a Parlamentului European pentru aderarea României la Schengen.

content-image

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.