DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

FOTO - Klaus Iohannis îl face general pe primul comandant al contingentului românesc care a luptat în Irak

divizia 4 infanterie gemina FACEBOOK
petru parh

Luni, 30 ianuarie, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind acordarea gradului de general de brigadă – cu o stea, la trecerea în rezervă, colonelului Pah Petru din Ministerul Apărării Naționale, la data de 31 ianuarie. Petru Pah a fost primul comandant al contingentului românesc în Irak.

La ceremonia de trecere în rezervă a participat inclusiv primarul Emil Boc. Locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Terestre l-a felicitat pe generalul de brigadă Petru Pah pentru activitatea pe care a avut-o în aproape 40 de ani în uniformă militară, iar cu această ocazie i-a înmânat Sabia cu înscrisuri gravate.

„Acesta este un eveniment important și emoționant marcat de sentimente de bucurie, dar mai ales de regretul generat de părăsirea unei instituții în care mi-am trăit aproape întreaga viață, fiind părtaș la bucurii și necazuri, la realizări și neajunsuri, alături de admirabile colective de profesioniști, cea mai importantă resursă a unei instituții și a societății... Plec cu sentimentul că mi-am îndeplinit obligațiile cu responsabilitate și demnitate”, a declarat cu emoție ofițerul trecut în rezervă.

Petru Pah a condus Batalionul 811 Infanterie „Dragonii Transilvani” din Dej în misiunea „Antica Babilonia” din Irak, începând cu data de 17 iulie 2003, fiind prima misiune la care a participat.

A absolvit în anul 1987 Școala militară de ofițeri activi „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, iar în anul 1998 a finalizat cursurile Academiei de Înalte Studii Militare din Bucureşti.

Colonelul Petru Pah a fost locţiitor al şefului de stat major pentru operaţii la Divizia 4 Infanterie „Gemina” și este primul comandant român care a luptat în Irak.

El a fost locţiitor al şefului de stat major pentru operaţii/Divizia 4 Infanterie, iulie 2011 – octombrie 2015 și șef de stat major al Diviziei 4 Infanterie, noiembrie 2015-ianuarie 2023.

După ce s-a întors din Irak el și-a obținut teza de doctorat în care și-a susținut ideile învățate în război.

În timpul carierei, activitatea sa a fost recunoscută în acest sens. Amintim doar câteva: a primit „Emblema de onoare a Statului Major General” - 2014; Emblema de merit „În Serviciul Armatei României”, clasa a III-a - 2015; Emblema de merit „În Slujba Păcii", clasa a II-a - 2017; „Emblema de onoare a Resurselor Umane” - 2017; Ordinul "Virtutea Militară" în grad de Comandor - 2017; titlul onorific de „Veteran”- 2018; sau Emblema de merit „În Serviciul Armatei României”, clasa a II-a - 2018.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.