Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO Membrii Comunității Declic s-au dus cu picioroangele peste Ioana Mihăilă: I s-au plâns de nosocomialele din spitale

Inquam Photos / Octav Ganea
Ioana Mihăilă

Membrii Comunității Declic au protestat, joi, 17 iunie, la Ministerul Sănătății, și au cerut un sistem de raportare transparent și exact al infecțiilor intraspitalicești. După 6 ani de la tragedia de la Colectiv, autoritățile încă lucrează la proiecte pe hârtie și așteaptă finanțarea prin PNRR.

Cu mesajul “Cât o mai lungiți cu nosocomialele?’’, mai mulți membri Declic, alături de acrobați pe picioroange, cu bacterii imprimate pe haine, au împânzit spațiul din fața ministerului. A fost o nouă tentativă de a aduce în fața ochilor autorităților invazia infecțiilor din spitalele din România. Acrobații au ridicat bannerul la nivelul geamurilor de la minister, astfel încât mesajul să fie vizibil pentru cei ce lucrează înăuntru.

Cu acest prilej, reprezentanții Declic au avut o întrevedere cu ministrul Ioana Mihăilă, căreia i-au înmânat petiția „Raportați infecțiile intraspitalicești!”, semnată de 20.000 de cetățeni.

Citește și: VIDEO Ministrul Sănătății nu știe ce se întâmplă în propria-i instituție: Spune că a aflat de la bolnavii de cancer că nu au medicamente

După 6 luni de la prima depunere a petiției la ministerul Sănătății, autoritățile au anunțat, pe post de măsuri, un proiect și o dorință:

1) ministrul Ioana Mihăilă a anunțat că a finalizat un proiect privind înființarea unui Comitet Național pentru Prevenirea și Limitarea Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale, care ar trebui să fie funcțional în 2-3 săptămâni și care va asigura și monitorizarea infecțiilor nosocomiale;

2) pe termen lung, ministrul și-a exprimat intenția de a investi în digitalizarea sistemului de monitorizare și raportare a nosocomialelor, cu mențiunea că va aștepta banii din PNRR, program de finanțare ce se întinde până în 2026.

Citește și: Primele explicații ale Ioanei Mihăilă, după stenogramele în care liberalii acuză o manevră financiară USR în sănătate - VIDEO

,,Întrevederea cu ministrul Sănătății ne-a confirmat că am pus întrebarea potrivită pe bannerele de la protest. Răspunsul a fost că, în continuare, autoritățile o lungesc cu nosocomialele. Suntem dezamăgiți că nu există un calendar clar pentru implementarea unui sistem de raportare digital. Faptul că acesta se bazează pe bani din PNRR ne arată că problema va persista în continuare, chiar câțiva ani buni. Mă voi consulta cu semnatarii petiției pentru a decide ce acțiuni vor urma, dar mie îmi este clar că ministerul trebuie să își sporească eficiența’’, a declarat Anduța Karetsou, coordonatorul campaniei Declic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.